С два гола в последните минути Нидерландия победи много трудно с 2:0 Сенегал с в мач от група "А" на Мондиал 2022.

"Лалетата" стигнаха до победата с попадения на Коди Гакпо в 85-ата минута и Дави Клаасен в 98-ата, но над всички беше друг. Деютантът Андриес Ноперт спаси всичко възможно и обра овациите.

28-годишният вратар на Хееренвеен се представи на висота, за разлика от съотборниците си в атака, но все пак хората на Луис ван Гаал буквално изтръгнаха победата.

На 25 ноември Нидерландия играе с Еквадор от 18.00 часа наше време, а три часа по-рано Катар приема Сенегал, като и двата отбора ще търсят първи точки, след като загубиха на старта на Световното първенство. 


Сенегал получи голям удар преди турнира, след като стана ясно, че техният голмайстор №1 за всички времена, талисман и легенда на африканския футбол – Садио Мане, няма да играе заради контузия. Неговото място в предни позиции зае Крепин Диата, в атака играха още Исмаила Сар и Буале Диа.

Луис ван Гаал не изневери на любимата си схема с петима в защита. В центъра действаха Нейтън Аке, Върджил ван Дайк и Матайс де Лихт. За триото това беше първи Мондиал, защото "Лалетата" не се класираха за Русия 2018. На вратата изненадващо застана Андриес Ноперт, който дебютира за националния отбор.

Преди мача Сенегал се надяваше да продължи перфектната си серия на стартове на Световни първенства. В предните два случая африканците неизменно стигаха до победата – изненадващо 1:0 над Франция през 2002 г. и 2:1 над Полша през 2018 г.

Откакто Ван Гаал се завърна начело на Нидерландия, отборът е серия от 15 мача без загуба и се надяше да продължи отличното си представяне и в Катар.

Първите минути на стадион "Ал Тумама" предложиха чудесна динамика и директен футбол. Още в началото удар на Винсент Янсен беше блокиран, след това Исмаила Сар пропиля голям шанс да открие резултата. Той нанесе удар от границата на наказателното поле, който премина малко над напречната греда.

После Сенегал изглеждаше малко по-активен в предни позиции, но контрите на "Лалетата" бяха страховити и на два пъти "Лъвовете" оцеляха като по чудо. Първо Дейли Блинд засече с глава центриране на далечната греда, но в аут. Секунди по-късно Френки де Йонг беше изведен на чиста позиция сам срещу вратаря, но се забави с удара и защитник му отне топката.

Първият точен удар в мача дойде след малко повече от час игра. Той беше дело на Юсуф Сабали по земя, но по никакъв начин не затрудни Андриес Ноперт. До края на полувремето мощен изстрел на Стивън Бергхаус премина над напречната греда.

След почивката мачът продължи в същото русло и Нидерландия разчиташе на контри и статични положения, за да стигне до гол. И в 53-ата минута беше близо до него, след като Върджил ван Дайк засече с глава центриране от корнер, но топката премина на сантиметри от целта.

После в игра за "Лалетата" се появи Мемфис Депай, който още не е в топ форма заради контузията, която го измъчваше почти цяла есен. Но шампионът на Африка беше близо до първия гол в срещата след малко повече от час игра. Булайе Диа си освободи пространство в наказателното поле и отправи добър удар към долния десен ъгъл, но Андриес Ноперт с удивителна намеса спаси.

В следващите минути Сенегал изглеждаше по-смелият отбор на терена и Ноперт изби бомбено изпълнение на Идриса Гей, но при атаката беше маркирана и засада. След това Исмаила Сар шутира в аут.

Така се стигна до 84-ата минута, когато "оранжевите" поведоха с първия си точен удар в мача. Де Йонг центрира, Едуар Менди увисна и Коди Гакпо с глава откри резултата – 1:0! Отговорът на Сенегал можеше да е светкавичен, но Ноперт с чудесна намеса изби шута на Папе Гей точно в долния ляв ъгъл.

Дълбоко в добавеното време Дави Клаасен оформи крайния резултат, след като направи добавка след удар на Депай, спасен от Менди. 

Сенегал - Нидерландия 0:2

Голмайстори: 0:1 Гакпо (84), 0:2 Клаасен (90+8)

Сенегал: Е. Менди, Сабали, Кулибали, Диало (62-Якобс), Н. Менди, Куяте (73-П. Гей), Гей, Сисе, Диата (73-Джаксън), Сар, Диа (69-Диенг)
Селекционер: Алиу Сисе

Нидерландия: Ноперт, Дъмфрис, Блинд, Де Лихт, Ван Дайк, Аке, Де Йонг, Бергхаус (79-Коопмайнерс), Гакпо (94-Де Роон), Бергвайн (79-Клаасен), Янсен (62-Депай)
Селекционер: Луис ван Гаал

Стадион: "Ал Тумама"
Съдия: Уилтон Сампайо (Бразилия)
Жълти картони: И. Гай, Сампайо (Сенегал); Де Лихт (Нидерландия)

Снимка: БГНЕС