Селекционерът на нидерландския национален отбор по футбол Луис ван Гаал няма да рискува с връщането в състава на нападателя Мемфис Депай за последния мач на тима от група А на Световното първенство срещу домакина Катар.

Нидерландия е начело в групата с четири точки заедно с Еквадор и вероятно головата разлика ще определи първото място. След две поражения Катар ще играе само за чест във вторник.

Запитан дали нападателят на Барселона ще играе срещу Катар, Ван Гаал се изказа предпазливо. Депай лекуваше контузия в подколенното сухожилие, която го извади от игра два месеца преди Мондиал 2022, но влезе от пейката срещу Сенегал (2:0) и срещу Еквадор (1:1).

"Няма да поемаме рискове с Мемфис Депай", каза Ван Гаал пред репортери. "За да станем световни шампиони, имаме нужда от Мемфис за следващите мачове, така че ще направим всичко, за да сме сигурни, че ще преминем в следващия кръг, защото това е целта. Решението за Мемфис е мое. Всичко зависи от това какво ще видя. Мемфис също трябва да се постарае.", добави специалистът.

Ван Гаал изрази задоволство от представянето на Винсент Янсен в нападение.

"Той е отборен играч и играе на много високо ниво. Мога да избирам от няколко нападатели и той е в отбора, защото Мемфис не можа да играе, така че това е неговата роля. Наистина съм доволен от Винсент Янсен", коментира ван Гаал, цитиран от АП.

Треньорът призна, че отборът му не е бил на ниво в предишния мач срещу Еквадор.

"Взехме лоши решения срещу Еквадор. Но според мен това беше по-скоро изключение от правилото", каза той.

Полузащитникът Френки де Йонг се съгласи, че играта им срещу южноамериканците е под нивото им.

"Не бяхме достатъчно добри с топката, не намирахме пространствата", каза цитираният ит БТА Де Йонг, който е с болки в гърлото, но това няма да му попречи да играе срещу Катар. "Направихме твърде много технически грешки, но както каза треньорът, мисля, че това няма да се повтори", добави халфът.

Нидерландия се нуждае от победа срещу Катар, за да си гарантира първото място и да избегне евентуален сблъсък с Англия още на осминафиналите.

Ван Гаал каза, че ще следи резултата от мача Еквадор - Сенегал и ще "вземе мерки", за да преследва още голове срещу Катар, ако се налага.

"Разбира се, че ще следя другия мач и ще бъда информиран. Но фактът е, че ако искате да станете световни шампиони, трябва да сте способни да победите всеки", каза още Луис ван Гаал.