Нидерландия очаквано победи Катар с 2:0 в мач от група "А" на Мондиал 2022, игран на стадион "Ал Байт".

Момчетата на Луис ван Гаал изиграха прилично първо полувреме, в което видимо пестяха сили за важните елиминационни мачове. Коуди Гакпо откри резултата в 26-ата минута, ставайки четвъртият футболист от Ниската земя с поне три гола на световни финали.

Още в началото на второто полувреме минималната интрига беше изкоренена от Френки де Йонг, направил добавка на празна врата след спасения шут на Мемфис Депай. В средата на втората част беше отменен гол на Бергюз.

Така Нидерландия спечели групата с актив от 7 точки и на осминафиналите чака втория от група "B", където засега лидер е Англия. Катар приключва домашния си мондиал с 0 точки. Втори в група "А" завърши Сенегал, който победи Еквадор с 2:1.

"Лалетата" очаквано започнаха мача в ролята на тежък фаворит и разиграваха топката далеч по-често от своя противник, който обаче изненада приятно с добрата си игра и опитаните няколко далечни изстрели.

Те не донасяха успех, въпреки точността си, защото вратарят на европейците Ноперт беше на мястото си и улавяше без особени проблеми. На няколко пъти офанзивният вал на Нидерландия пробваше да превземе вратата на противника, но също без резултат.

Това се промени в 26-ата минута, в която един от най-добрите играчи на световното първенство Коуди Гакпо получи пас от Дейви Клаасен и реализира с прецизен удар в долния десен ъгъл.

До почивката домакините на Мондиал 2022, които днес са символични гости, продължаваха да играят надъхано, но все така безидейно.

Малко след подновяването на играта Френки де Йонг удвои аванса на своите. Клаасен намери Депай с дълъг пас, но изстрелът отблизо на Мемфис беше спасен. Френки обаче беше заел точното място и вкара на празна врата!

В средата на второто полувреме и двата лагера започнаха да правят куп смени, които видимо се отразиха върху темпото на двубоя. Двукратният световен вицешампион така или иначе беше започнал сериозно да пести сили с оглед липсата на интрига тук.

По-късно резервите Янсен и Бергюз матираха защитата на Катар. Тук обаче имаше игра с ръка на Гакпо и реферът реши да отмени гола, след като изгледа ситуацията на видеоповторение.

В добавеното време на срещата Бергюз пак нямаше късмет, защото разтресе напречната греда с изстрел от дистанция.


Нидерландия - Катар 2:0

1:0 Коуди Гакпо - 26'
2:0 Френки де Йонг - 49'


Нидерландия: Ноперт, Тимбер, Ван Дайк, Аке, Блинд, Дъмфрис, Де Роон, Де Йонг, Клаасен, Гакпо, Депай

Катар: Баршам, Ахмед, Хасан, Хухи, Корея, Мохамад, Хатем, Мадибо, Ал Хейдос, Афиф, Абдула