Полузащитникът Френки де Йонг определи съдийството на четвъртфинала на Нидерландия срещу Аржентина (2:2, 3:4 след дузпи) на Мондиал 2022 като "скандално", твърдейки, че реферът Антонио Матео Лаос е бил повлиян от Лионел Меси.

Нидерландия стигна до забележително завръщане от 0:2 до 2:2, за да се стигне до продължения и дузпи. Лаос беше критикуван за представянето си, след като показа 15 жълти картона по време на мача.

Капитанът на Аржентина Меси каза, че Лаос не се е „справил със задачата си“, а бившият му съотборник в Барселона Де Йонг е на мнение, че присъствието на аржентинската звезда на терена е допринесло за това.

Когато изтече редовното игрово време, всички играчи на Аржентина отидоха при него и оттогава нататък той свиреше само за тях. Обувката на Юриен Тимбер беше изритана, но след това той свири за фаул срещу нас.

Люк де Йонг просто печели нормален въздушен двубой и той свири фаул, те ритат топката към нашата скамейка, а той не се интересува. Меси поема топката с ръка, той подминава ситуацията. Беше наистина скандален. Лаос е добър човек, добър съдия. Но този път поведението му беше извън разума. Мисля, че загуби нивото си в продължението.

Възможно е величието на Лионел Меси да е оказало влияние върху това. Не е вината на съдията, но се отрази на играта“, заяви Френки де Йонг.

Само Испания, на четири пъти, има повече поражения на дузпи на Световното първенство от Нидерландия, една победа, три загуби, докато Аржентина е надделявала с точните удари на турнира по-често от всеки друг отбор с пет успеха и едно отпадане.

Начинът на поражението на Нидерландия остави Де Йонг шокиран, като полузащитникът разкри, че е бил убеден, че те ще вдигнат трофея: "Бях убеден, че ще спечелим, когато изравнихме. Вярвах до последно, че ще станем световни шампиони".