Меси или Марадона? Кой е най-добрият не само в Аржентина, но и в света? На този въпрос отговорът ще ни даде Господ на 18 декември 2022 г. 

Лео е футболна икона, спечелил е всичко, но не е вдигал най-важния трофей в света на спорта. И това е световната титла.  Това ще бъде неговото пето световно първенство, така че предвид възрастта му, а той е на 35 г., това ще бъде последният му шанс да изиграе последното танго със световната титла.

Ако спечели, тогава той законно ще бъде кралят на футбола. Ако не спечели, в Аржентина винаги ще смятат, че Диего е най-добрият, най-добрият... най-вече заради футболната му рапсодия от 1986 г., когато покори света. Когато донесе на Аржентина купата, най-ценната. Втора след тази от 1978 г., когато Кемпес и съотборниците му влизат във футболната вечност.

Затова всички истински фенове на Меси ще се радват за Аржентина, за "гаучосите". Истинска армия от 50 000 фенове на страната се очаква да бъде в Катар.

От 1986 г. нататък Аржентина винаги е имала бляскав отбор, пълен със звезди. И сега има, вече има и "воини". Накрая на Скалони му хрумна, че във футбола най-важното нещо не е да имаш 11 мега звезди, а отбор с един лидер, в който всички останали ще дадат последната си капка пот, кръв, за лидера, за да са лидери и те. Така беше в Мексико с Марадона, така се очаква да бъде сега в Катар.

Така че сега или никога - това е въпросът за Лионел Меси!

Заради всичко, което е и което може, Лионел Меси заслужава да грабне световната титла, да я прегърне, да се разплаче, да посочи небето и да благодари на баба си, която първа го води на стадиона, на легендата Диего Марадона, който ще се моли и от Рая. И на Господ, който му е дал таланта в краката. Цяла Аржентина очаква този миг.

Причината е и в убийствения състав на Лионел Скалони. Той повика най-вече в атака такива футболисти, на които видяхме качествата, когато спечелиха Копа Америка. Само погледнете атаката - Анхел ди Мария (Ювентус), Лаутаро Мартинес (Интер), Хулиан Алварес (Манчестър Сити), Хоакин Кореа (Интер), Пауло Дибала (Рома) и Меси (Пари Сен Жермен). Това не са футболисти, а хищници.

И мотивацията, както каза Меси в интервюто си за Хорхе Валдано, е на макс. Дори семействата им не могат да спят, вълнуват се, смятат точки, предсказват съперници...А и да не забравяме самия Скалони. Той иска максимума, показа го и след последната победа на тима си с 5:0 над Обединените Арабски емирства, като заплаши състава, че някои футболисти не били на ниво при тази победа и ще ги смени преди световното.

Аржентина е в Група С с отборите на Саудитска Арабия, Полша и Мексико. Тук може да ги затрудни малко Полша с Левандовски, но едва ли ще ги бие. Мексико има доста проблеми и разчита на легионери само в халфовата линия и в атака. Макар че Тата Мартино познава много добре Меси, едва ли знае как да го спре със защитници от Монтерей и Пачука.

Меси вече има 996 мача за клубoвете и страната си и общо 805 гола и 407 асистенции. На световното първенство в Катар той може да изиграе мач номер 1000 в кариерата си. На 35 години Лео Меси е един от най-добрите играчи не само на своето поколение, но и в историята на футбола, спечелвайки 38 трофея с Барселона, ПСЖ и националния отбор на Аржентина и носител на Златната топка 7 пъти! 

На 16 октомври 2004 г. са първите му официални осем минути на терена в дербито Барселона - Еспаньол, а на 17 август 2005 г. започна с Аржентина в приятелския мач срещу Унгария в Будапеща. Ако отново стигне до финала на световното, както през 2014 г., когато загуби от Маншафта (0-1), Лео ще бъде играчът с най-много мачове на Световното първенство - 26. 

Мачове на Меси:

778 с Барселона (691 гола, 326 асистенции).
53 с ПСЖ (23-29). 
165 с Аржентина (91-52). 
След груповата фаза в Катар той вече ще има 999 мача, а на осминафиналите ще бъде 1000-то му появяване на терена. Вероятен съперник на Аржентина там ще е вторият в група D - Дания или Франция най-вероятно. 

Меси е голяма футболна любов, а ние, живите, сме щастливци, че гледаме тая магия. Няма да има друг като него. И затова, че е гений, заслужава да остане в историята и като световен шампион!

Първата стъпка от неговия вечен флирт с топката е днес от 12:00 ч., а жертвата - Саудитска Арабия. 

 

Материал на "Труд"