Решението на Лука Модрич да се откаже от по-нататъшно участие в националния отбор на Хърватия „би било жалко“ за всички фенове на футбола, смята селекционерът на страната Златко Далич. И добави, че се надява на преосмисляне на решението му.

Модрич спечели "Златната топка" - наградата на най-добрия футболист в Европа през изминалия сезон, преди четири години, когато заведе страната си на финал на Русия 2018, а сега отново имаше важна роля за полуфинала в Катар.

Но 37-годишният плеймейкър не успя да вдъхнови сънародниците си на полуфинала и те паднаха с категоричното 0:3 от Аржентина, като той и преди това беше намеквал, че приключва с националния отбор след мача за бронза в събота.

"Той беше много разочарован онзи ден. Загубата и самата среща – много тежко ги прие", каза Далич пред журналисти. "Логично е да се чувства така, наистина го прие много трудно. Не очакваше може би да се развият точно така нещата“.

"Но сега нашата концентрация е за мача в събота и не говорим за неговото отказване. Искаме да се подготвим за последния си мач, за да изглеждаме достойно. Но се надявам, че ще остане в националния отбор. Разбира се, той ще си вземе решението за себе си. Нека първо да мине срещата c Мароко в събота и след това ще минем и на тази тема".

"Ако Лука каже "сбогом" на националния отбор, ще бъде жалко и за съжаление за всички фенове на играта по света. Той показа толкова добър футбол през годините, но също така доказа, че е топ-професионалист с поведението си на терена и извън терена. и когато печели, и когато губи, той се държи като истински професионалист", не спира Далич със суперлативите за голямата хърватска звезда.

"Знам, че е трудно време и за него. Но той ще си вземе сам своето решение. Ако реши да се откаже, ще бъде много трудно и за мене, разбира се. Но смятам, че целият свят уважава Лука Модрич и това отношение ще остане".

И както Модрич разкритикува съдията Даниеле Орсато за дузпата, която даде за аржентинците при сблъсъка на Хулиан Алварес с вратаря Доминик Ливакович, определила и хода на мача, така и пожела на Лео Меси да стане световен шампион. И Далич смята, че подобно поведение подчертава класата на Модрич.

"Най-трудното нещо е да останеш достоен при поражението си. Това показва величието на Модрич – да отиде да поздрави всички противници. Трудно е за приемане от него, а и от останалите ни футболисти".

"Tози жест показва, че сме големи. Когато французите ни се поклониха след финала в Москва – това е жест, който те прави щастлив. Смятам, че Хърватия все още струва нещо в световния футбол".

Далич очерта намерението си да остане начело на националния отбор на страната след поражението на полуфинала, е след Нова година ще започне да мисли за започващата европейска кампания за първенството през 2024-а година.