Имаше ли по-лош момент за френския футбол, за да опетни допълнително имиджа си? Докато лигата се опитва да продаде своите телевизионни права, последното нещо, от което се нуждаеше, беше най-големият мач на изминалия уикенд да бъде прекратен след грозни сцени в Марсилия.

За първи път от 5 години на феновете на Лион беше разрешено да присъстват на мач на „Велодром“. Стана обичайно гостуващите запалянковци да нямат право да бъдат със своите любимци при визити. До такава степен, че има голяма радост, когато им е позволено да пътуват. Така 600-те фенове на Лион, които тръгнаха към Марсилия в неделя, бяха отчаяни да видят първата победа на своя отбор в този много разочароващ сезон. Събитията извън стадиона обаче развалиха всичко.

Автобусът на отбора на хлапетата беше замерян с камъни от запалянковци на Марсилия, а прозорецът, който беше до треньора Фабио Гросо, беше разбит. Собственикът на Лион Джон Текстър каза, че италианският наставник е бил ударен от бирена бутилка, която го остави с голяма рана над окото. Босът допълни, че Гросо е страдал от световъртеж и едва е бил способен да говори след тази грозна постъпка. „Имаше парчета стъкло в лицето си. Много съм ядосан. Нашите футболисти и треньори се бяха подготвили много добре за тази вечер, а феновете искаха да видят страхотна игра“, каза американецът.

Президентът на Марсилия Пабло Лонгория нарече атаката „неприемлива“, но не беше съвсем непредвидена. Преди 5 седмици Марселино подаде оставка като треньор на ОМ, цитирайки „сплашването, обидите и клеветите“, на които беше подложен от собствените си фенове. След това испанецът удвои тази критика: „Много краткият ми опит с Марсилия ме кара да мисля, че е абсолютно невъзможно да се създаде проект там. Клубовете трябва да растат, а не да регресират. А резултатите показват, че Олимпик от известно време насам регресира, вместо да расте“.

Тези среща зад затворени врати между привърженици и служители през септември, която също доведе до временно оттегляне на Лонгория от ролята си, показа колко токсична е станала част от фенбазата на Марсилия. Тези елементи отново се прочуха в неделя вечер, но този път  глупостите им бяха видени от цял свят.

Запалянковците на Лион, подобно на отбора, бяха бомбардирани от снаряди при приближаването си на „Велодром“. Веднъж влезли на стадиона, те извършиха собствените си провинения, насочвайки нацистки поздрави и маймунски скандирания към феновете на Марсилия. Впоследствие хлапетата „категорично осъдиха неприемливото расистко поведение на отделни лица“ в гостуващия сектор на стадиона.

За да завърши една от най-мрачните глави в историята на френския футбол, хомофобски скандирания също се чуха да кънтят около „Велодром“. Тази тема става все по-гореща във френския футбол през последните седмици. Играчите на Марсилия бяха подложени на хомофобски скандирания по време на загубата си от ПСЖ на „Парк де Пренс“. Министърът на спорта Амели Удеа-Кастера беше критична към привържениците на парижани, като каза: „Немислимо е да останем глухи за такива омразни и хомофобски скандирания на нашите трибуни“.

Рен също беше наказан за хомофобски скандирания по време на дербито срещу бретонския съперник Нант. Техните обиди дори бяха насочени към един от собствените им играчи. 20-годишният Матис Аблин, който е под наем при канарчетата. Освен това той дори нямаше право да играе в срещата и не бе на терена по това време!

Въпреки нарастването на тези скандирания Френската футболна лига планира да отмени годишната си традиция за фланелки с дъга, която беше част от кампанията на Лига 1 срещу хомофобията напоследък. От управителния орган заявиха, че ще вземат твърдо решение през следващия месец. Отхвърлянето на това би било напълно неоправдано, особено сега.

Не е нужно да търсите дълго, за да намерите случаи на насилие, расизъм и хомофобия във френския футбол. Всъщност месец октомври вече извади примери и за трите. Феновете на Монпелие хвърлиха бомбичка, която падна в краката на вратаря на Клермон Мори Диау, което доведе до прекратяване на срещата. Гореспоменатите хомофобски скандирания помрачиха победата на Рен над Нант. А лигата започна разследване на расистки скандирания по време на мач от трета дивизия между Нанси и Ред Стар. Решенията и на трите проблема продължават да се оказват неуловими.

Начинът, по който и трите кулминираха пред очите на света в неделя, може да нанесе огромни щети на имиджа на френския футбол. Снимката на окървавеното лице на Гросо на първа страница на „Екип“ няма да увеличи цената на правата за излъчване. Точно обратното. Призракът на катастрофалната сделка с Mediapro все още витае над френския футбол. Френската лига стартира процес на наддаване в началото на октомври, но не получи оферти.

За първи път в историята си дори Canal+ не наддава за осигуряване на правата. Това обаче едва ли е изненада, като се има предвид, че телевизионният оператор е ангажиран в съдебна битка с лигата, която произтича от оттеглянето на Mediapro през 2020-а.

От управляващия орган очакваха да печелят близо 800 млн. евро на сезон за следващите 5 години, но сега това изглежда малко вероятно. Френската лига също търси оферти за международните медийни права, надявайки се да привлече 200 млн. евро на година. Осигуряването на такава страхотна сделка ще бъде трудно, като се има предвид, че водещото събитие на изминалия уикенд дори не се състоя. Сцените на „Велодром“ бяха грозни и неприемливи не само в очите на шокираните зрители, но и в очите на световните телевизионни оператори, чиято подкрепа и финансиране е от ключово значение за растежа на френския футбол.

 

Материал на "Гардиън", превод на "Тема спорт"