Хитът от есенния дял от първенството в Първа лига Черно море загуби с 1:3 от Лудогорец при подновяването на шампионата. Двубоят в Разград отново породи огромни полемики. Естествено, те за кой ли път се дължат на съдийството.

Клубът от Варна пусна жалба срещу рефера Волен Чинков и ВАР арбитрите на срещата Георги Кабаков и Мартин Кабаков. Претенциите на „моряците“ са за неотсъдена стопроцентова дузпа и непоказан червен картон за вратаря на разградчани Серджио Падт. Те отприщиха и вълна от декларации между двата клуба.

Gol.bg потърси треньора на Черно море Илиан Илиев за интервю, в което той коментира всичко около сблъсъка в Разград. Специалистът не подмина и темата с бруталната съдийска тесла за отбора му на стадион „Хювефарма Арена“.

Той сподели очакванията си и за предстоящото домакинство на ЦСКА. „Моряците“ приемат „червените“ в събота. 55-годишният специалист говори и за основната цел пред отбора през настоящия сезон. Той сподели още какво се случи около трансфера на Алекс Фернандес в Русия, след като бразилецът си позволи скандални своеволия, отказвайки да тренира с тима.

Ето какво заяви пред медията ни треньор №1 на България за 2021 год. в първата част от интервюто си:

- Г-н Илиев, отминаха ли емоциите от сблъсъка срещу Лудогорец и какъв е цялостният Ви анализ за случилото се на стадиона в Разград?

- Трудно е емоциите да отминат ден след мача. Влязохме добре в двубоя, вкарахме гол, но след това допуснахме много леки попадения. През седмицата говорихме, че ние трябва да сме агресивни на 100% в дефанзивен план срещу всеки отбор. Особено пък срещу Лудогорец, които успяха да оползотворят всичко от малкото си ситуации.

Допуснахме много леко изравняване, а след това и втори, и трети гол във вратата ни. През второто полувреме имахме своите шансове да върнем едно попадение и да поставим под напрежение Лудогорец. За съжаление не успяхме.

Трябва да си вземем поуки за следващия мач в събота. Просто емоциите ни е нужно да преминат в поуки.

- Какви точно трябва да са поуките?

- Аз ги споменах преди малко. Не може срещу водещи футболисти и отбори да не си агресивен в единоборствата. Визирам ситуациите, в които допуснахме головете.

- След самия двубой заявихте, че отборът Ви е играл повече със сърце, отколкото да действа по-умно. Това ли се оказа ключово за загубата?

- След като открихме резултата, беше нужно да играем по-умно. Вторият и третият гол за тях станаха след контраатаки. Необходимо е наистина да осмислим много добре поуките от тази среща, тъй като е добре да играеш атакуващо, да водиш в резултата като гост на Лудогорец, но трябва да мислиш, че има и фаза защита, където допуснахме грешки.

- Повлияха ли и странични фактори за крайния резултат в Разград?

- Ако ние не допускаме тези грешки, вие няма да ми задавате този въпрос. Със сигурност обаче ситуацията за нарушението срещу нашия футболист Андреяс Калкан за мен е дузпа. От клуба го показахме как в същата ситуация в Англия се отсъжда дузпа и червен картон. Защитник на Тотнъм изчиства топката, но играе опасно и настъпва футболист на Челси, като при това положение се отсъжда дузпа и червен картон. Сега със сигурност ще се каже, за да се оправдаят, че топкaта е по назад, или по нагоре, или, че отива към Марс, но е факт грубо влизане в крака на нашия футболист. По тази логика можеш след като избиеш топката, да претрепеш някой и няма фаул?  Това е наше мнение, и го казваме. Не зная защо Лудогорец реагират така, те трябва да разберат, че може да има и друга гледна точка различна от тяхната. Все пак слънцето свети за всички. Защитаваме отбора си, и бихме го направили и след мачове и с други отбори, когато мислим, че сме ощетени.

НО дори и да не сме прави, съм абсолютно убеден, ЧЕ ако беше в обратна посока, Иван Дюлгеров щеше да бъде изгонен заедно с отсъждане на дузпа. В обратната ситуация видяхте, че нямаше реакция нито от съдията, нито от реферите, отговарящи за ВАР.

- Какво е мнението Ви за цялостното съдийство на Волен Чинков на стадион „Хювефарма Арена“?

- Не искам да го коментирам Чинков, защото отдавна съм казал мнението си. Показа ми един жълт картон, за който ми каза, че съм го обидил, а аз му заявих, че има фал срещу Пачеко. Но това беше вследствие на казаното от мен през седмицата за него. А аз само казах, че не вярвах, че ще го сложат. Едно е сигурно, нашият клуб, НЕ иска повече този съдия да ни свири.

- Очаквате ли да се предприемат мерки спрямо съдиите след жалбата на клуба, визирам Волен Чинков и ВАР реферите Георги Кабаков и Мартин Маргаритов?

- Не. Любезно ще ни кажат, че наистина българските съдии работят за доброто на родния ни футбол, за което трябва да помагаме и ние. Горе-долу очаквам това да получим.

Но стига сме коментирали съдиите, макар че те показват, че са много важен фактор в нашия футбол. Като вместо да помагат за вдигане на нивото, то те правят точно обратното.

- Следва мач срещу ЦСКА, който също е претендент за титлата. Ще бъде ли домакинството ключов фактор срещу „червените“?

- Надяваме се да не допуснем подобни грешки и в предстоящия мач. Да не ги улесняваме, а да направим живота им труден.

Видяхте, че в Разград бяхме като домакини. Надяваме се пред нашата публика да постигнем по-добър резултат.

ЦСКА също ще имат немалко фенове на стадиона. Със сигурност ще се получи един хубав мач. Надявам се да стане празник и да зарадваме привържениците ни срещу ЦСКА.

- Имате ли притеснения преди сблъсъка с армейците и ще покаже ли този двубой готов ли е Черно море да се бори да стане шампион?

- Ние никога не сме афиширали шампионски амбиции. В началото на първенството казахме, че искаме да финишираме в тройката. Ако постигнем тази цел, ще е голям успех за нас. Да, никой не може да ни попречи ( ние и феновете ни) да мечтаем за нещо повече, но знаем, че ще е много трудно.

- Как ще коментирате назначението на Валентин Железов за съдия на мача с ЦСКА?

- Надявам се да остане незабележим на терена.

- Доволен ли сте от представянето на новите попълнения и конкретно от Дани Мартин, който вкара дебютен гол в двубоя с Лудогорец?

- Не трябва да се дават персонални оценки. Ние си правим нужното по време на разборите на срещите. Мисля, че в началото на пролетния дял от първенството и той, и останалите нови футболисти стояха добре на терена, но знаем, че разполагат с още по-голям потенциал.  Дани вкара гол, но той е защитник, надявам се нашите нападатели да започнат да го правят.

- Търсите ли още нови футболисти и на кои позиции?

- След продажбата на Алекс Фернандес, може да привлечем още един футболист на неговата позиция.

 Всички знаят, че искаше да осъществи изходящ трансфер. Демонстративно не тренираше, правеше неща, които са недопустими за един професионален футболист.

Ситуацията при него беше такава, че още година и половина трябваше да стои да тренира и да му се плаща заплата. Поради тази причина се пристъпи към приемане на офертата на руския клуб.

- Налице ли е интерес и към други футболисти на Черно море?

- Знаете, че повечето пазари затвориха. Няма нищо конкретно, освен за Алекс Фернандес.

- Признахте, че целта пред Черно море е класиране в тройката, но все пак поне в отбора не мечтаят ли за спечелване на титлата ?

- В България мечтите трудно се осъществяват! Визирам футбола. Поради тази причина ние гледаме къде реално можем да стигнем. Няма да е лесно, защото и отборите след нас в лицето на Локомотив Пловдив, Левски и ЦСКА 1948, а и други отбори играят добре и имат амбиции. Първенството е дълго, а точковите разлики не са големи. Реално трябва да се борим за тройката.

- Какъв  е призивът Ви към феновете на Черно море, които сигурно таят надежди дори и за триумф на любимия им отбор като шампион?

- Цари обединение между фенове, отбор и ръководство на клуба, което е предпоставка за добри резултати. Надяваме се да продължи по същия начин.

Подкрепата на феновете ни в Разград беше показателна. Може би от финала за Купата на България не е имало толкова много хора, които да подкрепят отбора извън Варна. Сигурен съм, че срещу ЦСКА те ще мотивират допълнително тима ни.

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ИЛИАН ИЛИЕВ ПРЕД GOL.BG

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg