Първата жена в Изпълкома на БФС Мила Христова заяви, че новоизбраният президент на БФС Георги Иванов е амбициозен с високи цели. Тя е убедена, че Георги Иванов ще се разграничи от досегашното управление на БФС.

„Благодаря ви за това интервю и възможността да разговаряме по въпросите за българския футбол. Да, първа жена съм в Изпълком на БФС, но това е една много голяма отговорност. Не трябва да се дава акцент на мъже или жени. Тук е важно кой какъв принос и експертиза има. Най-важното е ние всички да милеем за футбола и да дадем най-доброто от нас, за да развиваме българския футбол“, заяви Христова в интервю за колегите от „Dsport“.

„Още в устава на БФС е предвидено да има представител на АБФ в Изпълкома на БФС. Смятам, че това е една заявка за отговорна и професионална работа. Гласът на футболиста трябва да бъде чут. Няма по-нормално и естествено място от това да бъде в ръководния орган на федерацията. С Георги Иванов се познаваме, работили сме заедно в комисия към БФС. Той е амбициозен, с високи цели и искрено вярвам, че ще поведе българския футбол към развитие и успехи, които всички ние очакваме с голяма надежда“, заяви тя за влизането си в екипа на Гонзо.

„Вижте, Вие знаете, че тепърва предстои първото заседание на Изпълкома. Тогава ще се съберем и за първи път ще говорим за идеите и насоките, които всички ние искаме да направим с новото управление на БФС. Аз съм убедена, че той ще се разграничи от досегашното управление. Това, че е бил част от федерацията му дава само един професионален опит. БФС е с нов президент, това е изцяло ново управление, ръководство, което няма как да се обвързва с предишното“, категорична е Христова.

„Смятам, че той с помощта на екипа, който тепърва предстои да изгради и да заработи ще успее да направи значителни промени и да доведе до успех българския футбол така, както всички ние очакваме и се надяваме. Важно е да се има предвид, че това е един процес, който ще отнеме време. Не бива да очакваме някакви много големи промени, веднага, защото, мисля, че ще се съгласите, една промяна може да не води само към добро, може да има и отрицателен ефект. Трябва да се пипа много внимателно. Безспорно добрите практики да се внимава, да бъдат продължени, а това, което наистина не е работело, да се прекрати и да се взимат нови решения, които да бъдат по-добри“, обяви Христова, която е член на Комисията на УЕФА за статута и трансферите на футболистите и футболните агенти.

„Вероятни целите, които аз самата си съм си поставила и по-точно АБФ, тъй като аз съм неин представител, вероятно тези цели не са толкова различни от целите, които си поставя всеки един от членовете на Изпълкома на БФС. Сред тях са развитието на социалния диалог. Социалният диалог в България е характеризиран с много добра оценка. Свидетелство за това е, че имаме още през 2008г. подписан меморандум за разбирателство с БФС. През 2012г. въведохме стандартния договор за футболисти, включващ минималните изисквания за професионален футболен сектор в ЕС, подписан бе и за първи път колективният трудов договор, който дава една рамка за взаимоотношенията между клубове и футболисти. Преподписването на колективния трудов договор съвсем логично ще бъде един от приоритетите ми. Сред приоритети ми ще бъде – да се обърне основно внимание на детско-юношеския футбол, защото трябва да се направи план за неговото развитие. Детско-юношеският футбол е в основата на развитието на футбола, на футболното ни бъдеще, за което ние мечтаем. В крайна сметка подобряване качеството на самия продукт на футболната игра е ефект от инвестицията, която се прави в най-малките. Връщането на българския футболист в центъра на играта е също нещо, което е много важно да се постигне. Това безспорно ще върне феновете на стадионите и ще може да мислим в посока на националния отбор, който всички ние милеем да го видим с успехите и постиженията, за които ние всички мечтаем.

Основен приоритет и много важно внимание трябва да се насочи към развитието и промотирането на женския футбол. ФИФА и УЕФА са насочили своето внимание и усилия към развитието на женския футбол. Той крие голям потенциал за развитие. Колкото и в момента да прозвучи гръмки, една от основните цели трябва да бъде неговото професионализиране, разбира се, с план за развитие и с план за постигането на тази професионализация. Това, което всички ние видяхме и бяхме свидетели на абсолютния рекорд по брой зрители на женския финал на Европейското първенство, на „Уембли“, както и масовата еуфория относно световната купа при жените през миналата година, това са едни заявки, че женският футбол има голям потенциал за развитие и трябва да насочим голямо внимание и усилие именно към тях, към жените. От АБФ сме подготвили и ще настояваме за подписване на колективно споразумение за условията на работа в женския футбол. УЕФА още миналата година създаде една рамка относно условията, на които трябва да отговарят женските национални отбори. Всичко това е една много важна стъпка, която трябва да се предприеме и иска много сериозна работа с оглед това да се поставят стандарти в женския футбол, които да помогнат развитието на играта“, обяви тя по повод на приоритетите си в Изпълкома.