Сезонът в английската Висша лига няма да бъде подновен в началото на май, стана ясно от изявление на лигата.

По отношение на дата за рестарт на кампанията, от Премиършип споделиха, че все още искат да завършат сезона, като предишната дата за завръщане на футболния терен – 30 април, бе изместена отново. 

„Висшата лига работа близко с професионалния футбол в тази страна, както с правителството, публичните агенции и други важни собственици, за да гарантира едно съвместно решение по проблема. Има позиция, според която всички мачове от вътрешния шампионат и купите да бъдат изиграни, позволявайки ни да запазим интегритета на състезанията. Въпреки това, всяко завръщане на футболната игра ще бъде само и единствено с пълната подкрепа на правителството и когато позволят медицинските препоръки“, се казва в тяхно изявление.

Освен това, на днешната среща бяха взети още няколко важни решения. Клубовете от Премиършип ще подпомогнат финансово Националната здравна служба (НХС), Английската футболна лига и Националната лига, докато текат разговори с играчи относно 30%-ово намаление на заплатите. 

Всички 20 клуба от висшия ешелон на Англия взеха участие във видеоконферентен разговор, за да обсъдят настоящата ситуация, предизвикана от пандемията от коронавирус, и бъдещето на футбола в страната.

Ключовите точки на срещата, които бяха изложени в съобщението на Висшата лига, бяха следните:

Клубовете от Висшата лига единодушно се съгласиха да се консултират с играчите си по отношение на 30%-ово намаляване на финансовите възнаграждения.

Лигата гласува единодушно за 125 млн. паунда финанси, насочени към Английската футболна лига и Националната лига.

Висшата лига незабавно дарява 20 млн. паунда в подкрепа на НХС, общностите, семействата и уязвимите групи по време на пандемията от COVID-19.

Сезон 2019/20 ще се завърне само когато е безопасно и подходящо за това, като датата на завръщане е постоянно обект на преразглеждане.

Висшата лига е под натиск да осигури финансова подкрепа, след като здравният министър на Великобритания Мат Ханкок заяви, че играчите трябва да „намалят заплатите си и да изиграят своята роля“ по време на пандемията от коронавирус.

Асоциацията на професионалните играчи (ПФА) отрече да е блокирала намаляването на заплати. В изявлението се добавя още, че лигата ще бъде „в постоянен контакт с ПФА, и съюзът ще се присъедини към среща, която ще се проведе утре следобед между лигата и представителите на играчите и клубовете”. /БГНЕС