Единствената българска звезда от световен ранг в ММА - Благой Иванов-Багата, е бил в много сложна ситуация преди дебюта си в най-престижната верига UFC, пише „24 часа".
 
На 14 юли той загуби по точки от бившия световен шампион Жуниор дос Сантос. Имало е обаче вариант Багата да не влезе на октагона за битка с бразилеца в Бойзи, Айдахо.
 
Причината - контузия в лявото коляно. Българският боец претърпя операция на менискуса в него в началото на годината. По време на подготовката за мача срещу Дос Сантос коляното му е създавало доста проблеми, а в навечерието на двубоя те са се задълбочили.
 
„Няколко дни преди мача с Дос Сантос дори мислихме с щаба ми за отказ. Болките бяха силни. Треньорът ми каза, че ако не съм напълно здрав, няма смисъл да се рискува. В един момент обаче реших, че твърдо ще се бия с Дос Сантос. От UFC демонстрираха признание и уважение към мен, пускайки ме в главния мач на вечерта при дебюта ми във веригата. Трябваше да оправдая очакванията", разказа Багата от Лас Вегас, където живее и тренира.
 
След битката в Бойзи той се е подложил на нова операция на менискуса на лявото коляно.
 
„В момента се възстановявам. Чувствам се добре. Ще трябва да се заредя с търпение, докато всичко с коляното е окей и после се връщам към здравите тренировки", каза Багата. 
 
Очаква се следващият му мач да е в края на годината. Въпреки проблема с коляното той се представи повече от достойно срещу Дос Сантос. След мача бразилецът подчерта, че българинът е много качествен боец и мястото му е именно при най-добрите в UFC.