Борусия Дортмунд разби Кьолн с 5:1 в мач от 19-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион „сигнал Идуна Парк“. Така рурци събраха 36 точки и излязоха трети, докато „козлите“ са 13-и с 20 точки.

„Жълто-черните“ наложиха териториален превес още от самото начало и откриха резултата в 52-ата секунда чрез Рафаел Герейро, който получи отлично подаване от Джейдън Санчо и прати топката в долния ляв ъгъл.

Десетина минути след началото реферът Харм Озмерс отсъди дузпа за нарушение на Себастиан Борнаув срещу Ашраф Хакими. Системата за видеоповторение VAR обаче реши, че фаулът е извън наказателното поле.

Марко Ройс стреля много силно точно пред границата на наказателното поле и насочи топката в горния десен ъгъл, но Тимо Хорн спаси. При изпълнението на корнера Матс Хумелс засече с глава, но нацели напречната греда.

Преди да изтече половин час игра Марко Ройс беше изведен от Хумелс, надбяга защитата и матира Хорн. Съдийската бригада маркира несъществуваща засада, но тяхната грешка беше поправена от VAR. Този път системата помогна на Борусия и отчете редовно попадение – 2:0!

До края на първата част имаше само още едно интересно положение и то отново беше пред вратата на „козлите“. Торган Азар беше изведен сам срещу Тимо Хорн, но не успя да запази хладнокръвие и шутира право в обсега на стража.

Пет минути след почивката Джейдън Санчо направи аванса на своите класически. Той получи подаване от Марко Ройс леко вдясно в наказателното поле и прати кълбото в мрежата след мощен удар в близкия ъгъл.

Кьолн все пак се върна в мача в средата на второто полувреме, когато Марк Ут беше изпуснат отляво и препарира Роман Бюрки с много хубав ножичен удар по диагонала отляво.

В 77-ата минута влезлият като резерва Ерлинг Халанд вкара четвъртия си гол за Борусия в едва втория си официален мач за клуба. Той направи успешна добавка отблизо, след като Хорн спаси шута на Герейро.

Точно десет минути след това младият норвежец отново се разписа. Той се измъкна от защитата след хубав пас на Махмуд Дахуд, финтира вратаря и реализира от много малък ъгъл петото си попадение с екипа на Борусия.

 

Борусия Дортмунд – Кьолн 5:1

1:0 Рафаел Герейро – 1’

2:0 Марко Ройс – 29’

3:0 Джейдън Санчо – 48’

3:1 Марк Ут – 65’

4:1 Ерлинг Халанд – 77’

5:1 Ерлинг Халанд – 87’