Ангел Червенков е отличен събеседник преди реванша между Зоря Луганск и ЦСКА. В момента той е треньор на Черноморец Одеса и познава отлично украинския футбол, тъй като преди това е работил в Севастопол и Арсенал Киев. Отделно от това 55-годишният специалист е бил играч и треньор на „Армията". Ето какво заяви той пред „Меридиан мач".
 

- Г-н Червенков, как виждате реванша между Зоря Луганск и ЦСКА?
 - Доста сложен мач се задава. Аз гледах дербито с Лудогорец. Истината е, че видях добро представяне от ЦСКА. Отборът има голяма стабилност в защита, бързо се прегрупира и прави добри контраатаки. Тимът ми хареса като цяло. Просто не успяха да победят в Разград. Почти същото ще бъде срещу Зоря. Украинците са бързи, грамотни в тактическо отношение. Печелят единоборствата и са опасни на контраатаки. Истината е, че ЦСКА и Заря са равностойни отбори.
 
-Това, че мачът ще се играе в Запорожие, а не в Луганск, ще бъде ли някакъв плюс на ЦСКА?
 - Истината е, че футболистите на Зоря не се чувстват у дома си в Запорожие. През миналия сезон с Черноморец успяхме да завършим 1:1 като гости на Зоря. Но пък е важно да се отбележи, че в клуба има много голяма стабилност във всяко едно отношение.
 
- Как виждате състава на Зоря?
 - В момента те все още търсят оптимални варианти в атака. Будковски не се представя така, както се очакваше. Громов, който пропусна първия мач с ЦСКА, играе като нападател по принуда.
 
- Срещу Зоря Люпко Петрович обаче трябва да направи нещо, което през този сезон не му се е налагало в Европа - отборът му да вкара гол на всяка цена, защото иначе ще отпадне...
 - Той е изключително опитен треньор и тактик. Майстор на дефанзивния стил на игра. Не очаквам ЦСКА да се хвърли сляпо в атака, това ще е грешка. В отбора се забелязват някои колебания. Например в дясната зона играе един доста млад футболист като Иван Турицов. Още не виждам синхрон между централните защитници. Петър Занев не е в оптимална форма, що се отнася до физическото му състояние. Това се вижда от треньорите на съперниците и бъдете убедени, че Зоря ще натиска точно там. 
 
- От какво трябва да се пази ЦСКА във втория мач?
 - От грешки в собствената половина. Играчите на Зоря много бързо реагират и наказват неточностите. Сега взеха един доста добър футболист - Русин. Той е централен нападател и идва от Динамо Киев, където се показа няколко пъти през миналия сезон. Опасен е в наказателното поле. Също така е важно играчите на ЦСКА да се възстановят. Те хвърлиха много сили срещу Лудогорец. Отделно от това имат много пътувания - от София до Разград, след това обратно, а най-накрая - полет до Украйна.
 
- Предвид сгъстения цикъл не трябваше ли Люпко Петрович да даде почивка на някои от асовете. Все пак от първенството остават още 31 кръга, а реваншът със Зоря е само един?

 - Треньорът решава. Той знае потенциала на своя отбор. Истината е, че в ЦСКА им е нужна още конкуренция на някои позиции. Ръководството и хората, които отговарят за селекцията също знаят това. ЦСКА все още не е достигнал своя апогей, а и сезонът тепърва започва.
 
- Али Coy няма гол от първия кръг - при ремито с Етър. Защо според вас той се намира в такава дупка?

 - Али Coy присъства малко време в наказателното поле. Хаби доста сили по фланговете, където не е неговото място. Според мен се нуждае от подкрепа. Но такъв е тактическият план на ЦСКА. Тиаго може да му помогне много, но пък той е натоварен с други функции.
 
- Как видяхте дербито между Лудогорец и ЦСКА?

- Доста качествен мач. Имаше голяма динамика. Тактически дуел, в който и двата тима искаха победата. Стигна се до закономерно равенство. Всеки си имаше своите моменти. Тиаго можеше да донесе успеха на ЦСКА в последната минута. Лудогорец пък можеше да получи дузпа. Много ми харесва движението на двата отбора, играха хубав футбол.
 
- Отново ли битката за титлата ще е между Лудогорец и ЦСКА?
- Мисля, че да. Левски още няма лице. Това го показват и резултатите. Петър Хубчев е добър треньор, но няма нужния потенциал. В отбора му има млади и неопитни футболисти. В един мач късметът ще те покрие - например с Дунав. Във втори ще те покрие - с Царско село. Но в крайна сметка истината винаги излиза наяве. 
 
- За финал - с какъв резултат ще завърши според вас реваншът между Зоря и ЦСКА?
- За резултат не мога да кажа. Който направи по-малко грешки той ще продължи. Който успее да отбележи първи гол, ще има огромно преимущество. Всичко клони към равен. ЦСКА трябва да търси гола и ще се наложи да рискува малко повече.