Единомислие има на щаба с КПП-тата. Смятаме, че КПП-тата изиграха много важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и ще продължим да действаме по този начин ако се наложи. Следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата, обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

За извънредното положение, юристите работят и ме уверяват, че утре сутрин ще имаме проектозакон, който да послужи да отменим извънредното положение, той да има действието в един или два други закона – санитарно-извънредно положение нека го наречем. Защото трябва да останат мерките 60 на 40, противоепидемичните мерки, социалните и банковите мерки, каза Борисов. 

Неща, които след 13 май ще останат със сигурност, но да останат в съответните закони или в общ закон, утре ще го обявим това. Да влезе в парламента и дай Боже да успеем да го направим добре. Не сме съгласни да пускаме все още яслите и детските градини, добави Борисов.

Разрешаваме индивидуалните спортове на открито, но не състезания. Може тенис на корт, да тичат по пистата на стадиона, да тичат в парка. Лично Мутафчийски настоява да отворим и плувните басейни при спазване на мерките, каза Борисов.

Всичките мерки са в полза на здравето и психиката на хората. Навсякъде дезинфекция и дистанция. Заведенията на открито се отварят, ще се уточни как точно хората да ходят там, добави Борисов.

Възможността да се спазва физическа дистанция и дезинфекция е необходимото условие за да отворят заведенията на открито, както и защитните средства от страна на персонала. Където има заведения, чиито маси са на гъсто, това трябва да се разреди, посочи Мутафчийски.

Всички мерки, които обявяваме днес няма да помогнат на хазната, всичко е насочено към подобряване физическото и психическото състояние на хората. Вирусът няма да мине поне 2 години, трябва да се научим да живеем с него, коментира още премиерът.