Себастиан Фетел обяви, че е помогнал на Люис Хамилтън да спечели в Барселона и да излезе отново начело в класирането във Формула 1. 

Германецът стартира силно и се изравни с двата Мерцедеса в първия завой, като притисна Валтери Ботас, който трябваше да бъде много внимателен да не стигне до инцидент и пусна Люис пред себе си, който след това не погледна назад и стигна до триумфа. 

В същото време Фетел блокира предна дясна гума, което го направи бавен в първата серия обиколки и той остана едва 4-и в края зад Макс Верстапен, което бе още едно голямо разочарование за Скудерията. 

„В крайна сметка направих услуга на Люис, тъй като атакувах Валтери и го накарах да се пази. Не успях обаче да мина пред него, въпреки късното спиране за първи завой. Това не беше лоша възможност, така че трябваше да опитам, но не се получи. Все пак се надявах да поразбъркам малко колоната, но за съжаление не стана“ заяви Фетел. 

„Състезанието ми бе компрометирано при първия стинт. Нямах много обиколки, в които да вляза в  добър ритъм и да покажа скорост, а и трябваше да внимавам за петното на предна дясна. Шарл бе с друга стратегия, което разбрах по-късно, но в крайна сметка не постигнахме резултата, който очаквахме“ добави той.