Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме нов материал на Александър Линдарев, който споделя какво очаква от любимия си ЦСКА през пролетта.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Футболната пролет чука на вратата.  Интригата в ППЛ е налице, а двата полуфинални сблъсъка за Купата на България между ЦСКА и Левски обещават много емоции и страсти между привържениците на червени и сини.

Лудогорец пък очаква италианския град Милан и ще опита да направи нов пробив в Европа. Орлите отпаднаха от надпреварата за Купата на България, а ЦСКА диша във врата на 6-кратния шампион в ППЛ и за първи път от няколко години зелените се сблъскват с истински реален конкурент за златните медали.

Армейците се разделиха с един от най-постоянните си играчи – Антон Недялков, но пък взеха три класни попълнения с доста прилични визитки. Пазаруването „на килограм“ отдавна е забравена тема на стадион „Българска армия“. С изключителна прецизност и професионализъм „червените“ следват развитието си стъпка по стъпка. Разсеяха се черните облаци над „Борисовата градина“. Въпросителните, които тормозеха “червените“ фенове отпадат един по един, а същевременно с това Стамен Белчев и екипа му успяха да направят боеспособен отбор, които има всички аргументи да направи златен дубъл и ЦСКА да отпразнува 70 г. юбилей с титла и купа в ръце. За целта, естествено, предстои още страшно много работа. Белчев има привилегията още в началото на подготовката не само да знае, но и да разполага с пълния списък футболисти, на които ще може да разчита. Армейците ще започнат с подготовката си в Сандански, където ще изиграят и първата си контрола срещу местния „Вихрен“. След това ще заминат за Испания, където ще изиграят 3 мача срещу класни съперници като Динамо Киев, китайския Дзянсу Сунин и Спартак Москва. 

Отборът на ЦСКА пък ще бъде представен на феновете на 10 февруари  на стадион „Българска армия“ срещу Оборище Панагюрище, а само седмица по-късно започват и истинските мачове. Фокусът на вниманието пред футболната общественост някак машинално, а и до някъде съвсем естествено вече се е насочил към предстоящите 5 вечни дербита. Преди тях обаче на футболния терен ще трябва да се разиграят цели 15 точки. ЦСКА ще трябва да премери сили с Верея (Г), Черно море (Д), Дунав (Г), Етър (Д) и Пирин (Г). 

На пръв поглед не е трудна задача, но бърз поглед в класирането ни показва, че точно тези 5 отбора са пряко замесени в собствените си битки и цели. Верея и Черно море са точно над и под чертата даваща право на участие в топ 6, а Дунав , Етър и Пирин са в основата на борбата за оцеляване в ППЛ. Никой от изброените 5 тима няма да се даде без бой, затова дано всички в отбора на ЦСКА успеят да се фокусират в първите 5 мача. Основата за силен финален спринт ще бъде положена и ще зависи именно от преодоляването на тези препятствия. А дербитата си са дербита. Мачове, в които всичко може да се случи. Мачове, в които логиката излиза в отпуска и невинаги всичко зависи от теб. Още повече, че всяко дерби ще бъде строго индивидуално, проведено с различен подход, тактика и може би състезатели в зависимост от желаната цел в дадения момент.

Първото от тези 5 дербита ще бъде за Купата, където ЦСКА ще бъде символичен домакин. Турнирен мач, които ще надделее в тактическото надиграване. Отборите ще бъдат предпазливи и ще опитат да си осигурят някакво предимство преди реванша. Само няколко дни по-късно е и последния кръг от редовния шампионат, където сини и червени ще се сблъскат отново, но този път е мач от съвсем друг характер. Общо взето всеки от тези мачове ще бъде една отделна вселена.

Пред ЦСКА предстои изкачването на върха. Армейците са в подножието, запасили са се с всичко необходимо, за да постигнат заветната цел и бавно, но сигурно, крачка по крачка, трябва да преодолеят всички препятствия по пътя, а те не са никак малко.

Червените фенове са по местата си горе… на върха, където винаги са били и чакат своите любимци да отидат при тях и заедно да отпразнуват юбилейната година така, както подобава на най-успешния клуб в България – със златните отличия.


Александър Линдарев, специално за Gol.bg