Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. Днес публикуваме материал на Тихомир Топузов, който обръща внимание на поредната съдийска тесла срещу Барса този сезон, дошла снощи при гостуването на Лас Палмас.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.


Борбата за титлата в Ла Лига отново се завърза, благодарение на противоречивия арбитър Матеу Лаос. Търсещият слава чернодрешко за пореден път демонстрира колко е неадекватен, след като закла каталунците при гостуването им на слабака Лас Палмас.

Навярно Матеу е искал да стане известен футболист, известен певец или известен актьор. Не му се е получило и е решил да става известен чрез професията футболен съдия. И успя, защото за него се говори след почти всеки възлов мач, който ръководи. Известен е! Но ролята на арбитрите е да останат незабелязани. Поне такава е философията на наистина добрите съдии. Сред които категорично не попада споменатото лице.

Лаос отсъди дузпа-фантом за Лас Палмас и не стана ясно какво точно видя - игра с ръка на Люка Дин, бутане на Сержи Роберто или някаква интервенция на Томас Вермаелен. Защото играта и на тримата защитници беше чиста. Но дузпата си остана, Барса получи изравнителен гол и не успя да си върна преднината в резултата. Така предстоящото дерби с Атлетико в неделя има по-голям заряд и на теория може да изстреля "дюшекчиите" в борбата за титлата.

Още един интересен момент от мача снощи породи дискусии - къде беше Лаос при играта с ръка извън наказателното поле на вратаря на домакините Леондро Чичизола? Той си спря топката с ръка пред погледа на Луис Суарес в края на първото полувреме и уругваецът полудя - искаше червен картон. Справедлив и заслужен червен картон. Който обаче си остана на джобчето на Матеу. Матеу, който върна интригата в борбата за титлата. Известният Матеу. С ограничени способности в професията си, но пък придобил слава. Евтина и пошла, но слава. Дали това се случва след настояване на шефа на Ла Лига Хавиер Тебас? Доказателства липсват. Явна е само омразата на Тебас към Барса и десетките му признания, че сърцето му бие лудо за Реал Мадрид. И "предсказанието", че скоро "блаугранас" няма да бъдат голям клуб. 

По-рано през сезона Барселона беше заклан в два от мачовете, в които завърши наравно - 1:1 с Валенсия навън и 2:2 със Селта у дома. В първия случая беше отменен редовен гол на Лео Меси, а във втория - кристално чисто попадение на Луис Суарес. Снощи двойният аршин отново влезе в действие, за да може да бъде спряна машината на Валверде. В противен случай първенството можеше да приключи в средата на март.

Не ме разбирайте погрешно - играта на Барса при Валверде не е никак впечатляваща и прагматичния му стил на игра не ми се нрави. Минималните победи не кореспондират с философията на клуба и са трън в очите на всички любители на изповядвания стил на игра от Йохан Кройф и Пеп Гуардиола. Но да ограбиш труда на даден отбор по толкова грозен и очевиден начин превръща ощетения в жертва. 

Започват компенсации в следващи мачове и се влиза в спирала, от която няма излизане. Заради започнатия "ефект на пеперудата" от една незначителна ларва със свирка в устата. Но малцина от критиците на Барса по отношение на съдийските отсъждания през годините споменават теслите в гърба на каталунците. Изплуват само грешките в ущърб на техните противници. Което отново е несправедлив двоен аршин. Явно такава е съдбата на този славен отбор от ерата на Франко да наши дни. Защо? Защото е повече от клуб... Защото дори когато не печели трофеите заради съдийски тесли, Барса печели сърцата на феновете. Прави го и сега при Валверде. Не толкова със своя стил, а с духа си. И с това, че раздава шамари наред дори с вързани от съдии и самозабравили се "бели" шефчета ръце. Красиво е, нали?...


Тихомир Топузов, специално за Gol.bg