Бившият президент на испанския елитен футболен клуб Валенсия - Хуан Солер, беше осъден на две години затвор заради конспирация с цел отвличане и взлом в дома на бивш колега, съобщава "Ел Мундо Депортиво".

Солер, който ръководи отбора от "Местая" в периода 2004-2008 година, е признат за виновен от съда във Валенсия заради организиране на заговор за отвличането на Висенте Сориано, негов бивш вицепрезидент.

Още двама души, чиято идентичност не беше оповестена, също са осъдени за участието си в престъпната схема. Тримата са осъдени на по 24 месеца затвор и ще трябва да заплатят по 3 хиляди евро на жертвата.

Четвъртият задържан по случая получи намалена присъда от 13 месеца, след като информира полицията за конспирацията. Те са възнамерявали да отвлекат Сориано, след което да влязат и да оберат в къщата му, в която са имали информация, че той държи 15 милиона евро.

Двамата водеха жестока съдебна битка преди няколко години, след като Сориано постигнал споразумение да закупи акциите на Солер във Валенсия срещу 85 милиона евро с намерение после да ги препродаде на инвестиционната група "Далпорт", която обаче в последствие се отказва и сделката пропада.

Случаят беше отнесен от Висшия испански съд, който през февруари 2013 година нареди на Сориано да заплати на Солер 20 милиона евро компенсация, а на "Далпорт" - 39 милиона евро.