Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю пред "Тема спорт", в което коментира Вечното дерби. 

Г-н Пенев, какви са впечатленията Ви от Вечното дерби? 
- Даже малката ми внучка може да направи коментар и той ще е: "Този мач не го разбрах". Като начало очаквахме отборите да направят по-позитивен старт на пролетта с новите си треньори. Явно обаче ЦСКА и Левски още не могат да защитят реномето си на водещи отбори. По-скоро има друг водещ отбор, като се има предвид как бе развалено дербито. На тези, другите, може да изпратим някой треньор да им помогне. Както и да е, вечното дерби мина според очакванията - имаше малко добри индивидуални моменти, мачът беше равностоен, но повечето изпълнители - слаби. Добрите изпълнители бяха по трибуните. Невероятна публика, която ти влиза в кръвта. Що се отнася до автгола - случват се такива моменти. Питате ли го момчето какво му е и колко часове ще му трябват, за да дойде на себе си. Цялата защита носи отговорност за ситуацията, както и вратарят. Топката беше центрирана в малкия пеналт. Тук има колективна грешка. Заради своята публика ЦСКА трябваше да е по-сериозният дирегент на терена, но не се получи. Вместо това диригент беше съдията. Той в едната половина свири на пиано, но в другата на акордеон, на който не му работят клавишите. 

Значи смятате, че съдията повлия най-много на мача? 
- Естествено. Повлия, както ти влияе призовка да си платиш тока и водата. Съдията трябва да свири 50 на 50, но вместо това направи две-три грешки в ключови ситуации. Говорим за моменти, които напълно обръщат настроението в отборите, водят до промяна на тактическата постройка и ти разбиват всички планове, които си имал през седмицата. От цялата ситуация е печеливш Лудогорец, който прави грешки, но грандовете не могат да се възползват достатъчно. Разликата не се съкращава. 

Беше ли наистина реферът "бушон", както се изрази Любо Пенев преди дербито? 
- Toва си е мнение на Любо. Той защитава отбора и клуба. Има чувство, вижда определени неща отблизо в мачовете. Сигурно тези думи ги казва съвсем правилно. Ще чакаме да видим сега какво ще е наказанието на съдията. Че те обикновено ги пращат да свирят под прикритие в Б и В група за три-четири кръга. Това какво наказание е? Футболистите ги наказват и им спират правата, а реферите отиват на тържество в долните групи и продължават да си практикуват. Не го разбирам това. Нашите футболисти кой ще ги замени? Някой артист ли да викнем вместо тях? Наказанията трябва да са еднакви за всички. 

Хареса ли ви играта на ЦСКА преди червения картон? 
- Показахме някои добри неща. Доста по-силно беше представянето, отколкото срещу Черно море. Лошото  е, че ти се готвиш за официална премиера 20-25 дни, ходиш по лагери, играеш контроли, тренираш, а в официалния мач губиш по такъв злощастен начин. Има и друго - по време на подготовката се виждаше, че съставът не е правилно направен. Не говоря за работата на треньорите, а за състава. Въпросът е да се прецени кой заслужава да играе. Резултатите бяха негативни. Какъв беше балансът на ЦСКА в контролите? 

Две победи, едно равенство и четири загуби...
- Да, и веднага след това падаш от Черно море. След 25 дни подготовка по принцип не би трябвало да имаш проблеми. Но резултатите в контролите и вече в официалните мачове са показателни. Сега лошото е за треньорите. Трябва да бързат бавно. Те изграждат друг стил, но не става веднага. В същото време ти си ЦСКА и не бива да губиш точки. И се натрупват много фактори, които те затрудняват. Победа в дербито винаги дава самочувствие, но когато загубиш, има обратния ефект. 

Смятате ли, че на ЦСКА му липсва дълбочина? Във вечното дерби почти всички резерви бяха момчета на под 20 години... 
- Времето не стига да се добави малко качество. От друга страна, добре е да се пускат кадърни момчета. Десният бек Турицов се включи нелошо. Тази ситуация отваря шанс за подрастващите и е добре да им се дава възможност да играят. 

Доколко шансовете на ЦСКА за титлата пострадаха безвъзвратно след загубата от Левски? 
- Аз съм сигурен, че нито треньорите, нито ръководството са се предали. Тежко ще им е, но ЦСКА не е загубил шансове за титлата. Дано по-бързо разплетем старите пуловери и да облечем нови.