Филипе Гутерес Нашименто (23 г.) подписа с Левски до лятото на 2020 г., а на „Герена” ще има за задача да гради играта на отбора. Той пристигна в София от Динамо Букурещ, където записва 950 минути този сезон. Нашименто взима участие в 16 шампионатни мача и вкарва 2 гола, но така и не захапва за дълго като титуляр и не постига постоянство в изявите си. 

Филипе стартира кариерата си едва на 8 в Бенфика и остава там в продължение на 11 години. Нашименто се развива като вътрешен халф с градивни функции. Играе в един отбор с бъдещи звезди като Бернардо Силва (Манчестър Сити), с когото са много добри приятели, Виктор Линдельоф (Манчестър Юнайтед) и Гонсало Гуедеш (под наем от ПСЖ във Валенсия). В представителния тим по негово време пък са Руи Коща и Пабло Аймар, които определя като своите любимци. 

В последния си сезон в Бенфика - 2013/14 г., стига до финал в Младежката Шампионска лига, като играе в 8 срещи, но малко преди заключителния мач контузва коляното си. Тази травма, както и неразбирателства с треньора на представителния тим Жорже Жезуш водят дотам, че Нашименто не подписва договор с Бенфика. Вместо това отива във втородивизионния Академика Визеу, преди да бъде привлечен през лятото на 2015 г. от румънския ЧФР Клуж. 

В началото адаптацията му е трудна, но през 2015/16 г. се превръща в ценна фигура със 17 мача, 6 гола и 5 асистенции в първенството. Въпреки това не успява да се наложи като титуляр основно заради конкуренцията на по-скъпи и по-опитни играчи от него.

През лятото на 2017 г. Нашименто става разменна монета между ЧФР Клуж и Динамо - преминава в букурещкия гранд, а в обратна посока поема Дан Нистор.  В Динамо се събира с бившия си треньор от ЧФР Василе Мириуца. Специалистът му обещава да се превърне във важна фигура - само да има търпение. Но през есента Нашименто не играе често, въпреки че няма контузии, и загубва мотивация. Тогава се появява предложението от Левски. Според треньора Мириуца въпросът има и финансова страна. „Левски го изкуши с по-висока заплата”, казва треньорът. Нашименто получава възнаграждение от 7000 евро на месец в Румъния. 

Изглежда, португалският халф се уморява от обещанията на Мириуца и решава да премине в Левски. Според медиите на север от Дунав това е добър ход за сините и лош за Динамо. „Нашименто умее да води играта, но в Динамо не бе достатъчно високо оценен”, казва пред „Тема Спорт” румънският журналист Емануел Рошу, който пише за World Soccer и Guardian. „Нашименто е твърде добър за Динамо. Стига да получи шанс да играе редовно в Левски, той много бързо ще покаже качествата си. В Динамо ще съжаляват за раздялата“, добавя Рошу. 

Нашименто се ползва със симпатии от румънските медии. Наричат го Диригент и Нешлифован диамант по времето на престоя му в ЧФР Клуж. През есента на 2016 г. пък бившият треньор на ЦСКА Йон Андоне казва: „Играта на ЧФР се върти около Нашименто”. 

Португалецът е щатен изпълнител на дузпи и фаулове. Вкарал е 6 от 6 опита от бялата точка в ЧФР. Той се засилва, но точно преди да изпълни, забавя крачка и върти топката с глезена накъдето си поиска. „Тренирал съм го 5-6 години”, казва Нашименто. Той е описван като много скромен извън терена. „Да, такъв съм - по-тих. Смятам, че футболистите трябва да са скромни, а не да се правят на интересни. В Бенфика ме научиха на много повече от техника и тактика. Научиха ме да бъда добър човек, да съм професионалист и да се отнасям сериозно към задълженията си”, обяснява Нашименто. 

Той е полиглот - владее испански, английски, италиански и румънски. В свободното време обича разходките из града и киното. А ако не е бил футболист, е щял да стане самолетен пилот. 

Материал на "Тема спорт"