Още по темата

 

Онзи ден се изниза първият месец от 2019 година. Или, както пее по този повод Веселин Маринов - "Пада лист от календара". Ако се вгледаме в този на Левски, ще разберем защо тимът в последната декада не постига нищо. Текучеството на "Герена" е огромно и въпреки приказките за спирането му то си продължава с пълна сила. През сезон 2017/18 Левски счупи всички рекорди, като взе 21 нови футболисти... Повечето от тях вече забравиха, че са играли със синята фланелка.

Но да се концентрираме върху сегашната ситуация. И по-точно, да се вгледаме в новия календар на отбора. Пускането му в продажба бе забавено заради поставянето на логото на новия генерален спонсор на екипите. От хората на фотото, което бе правено в края на миналата година, вече голяма част не са в отбора. За да бъдем точни, към вчерашна дата от 40 снимани, 14 вече не са в първия тим на сините, тоест напусналите са 35%!

Да започнем от седналите. На него са 13 играчи, от които четирима няма да са в сметките на треньорския щаб през новия сезон. Първият задраскан от снимката (а не ден на календара) от ляво на дясно е вратарят Божидар Митрев, на когото му се търси отбор. До него е Габриел Обертан, който вече има ново работно място - французинът бе продаден на турския Ерзурумспор. Последните двама от редичката също нямат шкафчета в съблекалнята за пролетта. Португалецът Фелипе Нашименто е нежелан, а синът на Даниел Боримиров - Алекс Боримиров, бе пратен под наем в Славия.

Нека спрем погледа си върху втория ред. Там с играчите всичко е точно, но... петима от 14-те души на него вече са аут. Това са хората от щаба на вече бившия старши треньор Славиша Стоянович. Няма ги Енвер Чирич, Небойша Милошевич, Валентин Захариев и Петър Пеев.

От 13-те на третия ред "оцелелите" са 8. Тези, които вече ги няма, са петима. Бразилският нападател Ривалдиньо бе даден под наем на румънския Виторул. Договорът на френския защитник с тунизийски корени Аймен Белаид бе прекратен. На словашкия вратар Мартин Полачек се търси отбор, а такъв вече бе намерен на тарана Луан Виана, който бе преотстъпен във втородивизионния Царско село. Вратарят Димитър Шейтанов пък не пожела да поднови контракта си и реши да си търси късмета на ново място...

Всеки, тръгнал си по взаимно съгласие, всъщност получава по няколко заплати. Затова не е чудно, че финансовото състояние на клуба е такова. А ако тръгнат да се смятат мениджърските комисиони, разходите по престоя на един футболист (включително и месечните възнаграждения), и ще се зачудим как така клубът все още не е фалирал.

На всичкото отгоре с така често проветрявана съблекалня отборът няма как да стане по-добър. Играчи, треньори -всички се сменят през глава. При това трансферният прозорец все още не е приключил, а на "Герена" тепърва ще идват играчи. Първият от тях е Валери Божинов.

Достатъчно колоритно име, заради което си струва сините да се потрудят и да направят така, че преди старта на пролетния полусезон да пуснат в продажба нов календар. Със сигурност ще има желаещи да си го купят. А и така току-виж снималите се на него ще изкарат поне до лятото. Дотогава е и договорът на новия треньор Георги Дерменджиев. Колко от сниманите за евентуален нов календар обаче ще грейнат на този за 2020 година?

Янаки Димитров, "Тема Спорт"