Хетафе се намира на 15 км от емблематичния площад Пуерта дел Сол в центъра на Мадрид, а най-точните думи, които го описват, са скромен, непретенциозен и без популярност, но за сметка на това много продуктивен и способен. Клубът е на 12-о място по бюджет с 52 милиона евро на година, но като класиране изумително е трети. Заслугата за чудото е на треньора Хосе Бордалас, но неговата приказка всъщност започва с жестоко разочарование...

На 29 май 2016 г., след като побеждава с 2:0 Нумансия, Бордалас успява да вкара Алавес в елита на Испания за първи път от 10 години. На 21 юни същата година обаче той е уволнен - само 23 дни след промоцията!

Тогава ръководството на клуба преценява, че Хосе не е достатъчно способен да води отбора в Ла Лига, но с времето той ще разбие на пух и прах тези предположения. „Беше неочаквано и разочароващо да ме уволнят, след като бяхме взели промоция, но всъщност това ме окуражи още повече да се върна и да продължа да раста. Когато получих офертата от Хетафе, клубът се намираше в зоната на изпадащите на Сегунда”, спомня си Бордалас, който продължава да оборва критиците.

Роден е в Аликанте като осмото от десет деца в семейството. „У дома ключът винаги е бил в здравата работа. Цял живот съм се трудил упорито, за да вървя по своя път. Бях готов да мия чинии, да разнасям вестници или да бера пъпеши по нивите. За мен бе лукс дори възможността да си купя чифт дънки”, казва Хосе.

В момента Хетафе е на трето място в Ла Лига, въпреки че е чак 14-и по удари средно на мач, 15-и като притежание на топката (43,1%) и на дъното по точност на пасовете (едва 61,7%). Силата на клуба идва от невероятния колектив, който не се срамува да използва дълги топки. Освен това Хетафе е тимът с най-много извършени нарушения (416) и получени жълти картони (71). Дори Кике Сетиен, който сега е начело на Барса, е влизал в тежък скандал с Бордалас заради стила му на игра: „Това не е футбол, а е нещо друго. Направо кара кръвта ми да експлодира”, беснееше Сетиен.

А на обвиненията Бордалас отговаря: „Не бива да забравяме, че ние сме скромен отбор, който не е достатъчно екипиран, за да се бори с най-добрите. Само преди 2 години и половина бяхме във втора дивизия. Финансово не можем да се мерим с тях”. Точен пример е фактът, че защитникът Кабрера напусна през зимата, защото последният в класирането Еспаньол му предложи двойно по-голяма заплата.

ФАКТФАЙЛ

* Мачът на "Ноу Камп" снощи срещу Барса беше по-специален за наставника на Хетафе Хосе Бордалас, който записа двубой №100 в Ла Лига като треньор. Балансът му е 42 победи, 30 равенства и 27 загуби.

* В цялата си кариера Бордалас има 970 срещи начело на 12 отбора (Аликанте Б, Аликанте, Бенидорм, Елденсе, Мучависта, Новелда, Еркулес, Алкояно, Елче, Алкоркон, Алавес и Хетафе).

* През миналия сезон той изведе сегашния си тим до рекордното в историята на Хетафе пето място, а в момента се движи трети след серия от 4 успеха на нула (3:0 над Леганес, 1:0 над Бетис, 2:0 над Атлетик Б и 3:0 над Валенсия) преди мача с Барса (1:2).

 

Материал на вестник "Тема спорт"