Грозните сцени от събота, които доведоха до прекратяване на мача между Хофенхайм и Байерн Мюнхен навярно ще продължат. Ултрасите на баварците издигнаха транспаранти с надпис "К**и син" по адрес на боса на Хофе Дитмар Хоп и гръмката победа на шампионите с 6:0 дори беше под въпрос.

Фенската омраза към Хоп не идва само от Мюнхен. Началото беше дадено от привържениците на Борусия Дортмунд. Именно те определиха Хоп за първи път за К**и син". Откъде обаче идва тази ненавист?

79-годишният Хоп минава за лицето на комерсиализацията в германския футбол. Феновете на другите клубове са бесни, че той започва да налива много пари в клуб без традиции. Затова и когато "селското отборче" Хофе влезе в Бундеслигата през 2008 година, нагласите към този отбор бяха крайно негативни. И всяка тяхна загуба се приемаше с радост на другите стадиони.

Милиардерът Хоп дори превърна Хофенхайм в участник в европейските клубни турнири. Не му помогна и появата на РазенБалшпорт Лайпциг в Бундеслигата десетина години по-късно. Защото той вече беше лицето на комерсиализацията. Човекът, който разби романтичния футбол.

Затова и Дитер Матешиц например минава "между капките". Макар да не е по-различен от Хоп. И двамата имат милиарди, и двамата наливат в отбори в Бундеслигата. С тази разлика, че плановете на Хоп не са чак толкова мащабни. Да, той не "пречи" толкова на големите като Байерн и Дортмунд, както Матешиц. Но феновете вече си го "заплюха" и няма връщане назад.

Когато феновете на Дортмунд написаха за сефте, че Хоп е "к**и син", той реши да им отвърне след мача с думите "Моята майка беше порядъчна жена". Според експерти това е голямата му грешка. Влизайки в задочен диалог с ултрасите, той засили желанието им да се гаврят с него.

Феновете си казаха "аха, този все пак чете посланията ни". Затова и често го изобразяват в средата на мишена. Крайният резултат: колективни наказания за цели агитки, какъвто е случаят с привържениците на Борусия Дортмунд. Те не бяха допускани на гостувания на отбора си срещу Хофе две години. И това отприщи не само техния гняв, но и този на ултрасите на други клубове. 

Заради това, че ГФС клекна пред Хоп. И наложи колективни наказания, макар преди време да обеща, че няма как покрай "сухото да гори и мокрото". Сега Дитмар е лицето на колективните санкции. На несправедливите колективни наказания. Той е Злото в германския футбол и не може да разбере как се стигна до тук.

Големият проблем пред ГФС и клубовете, които застават в подкрепа на Хоп е, че фенската вълна е изключително силна и няма как да бъде спряна. В крайна сметка футбол има заради феновете и казусът е много деликатен. Защото при евентуален всеобщ бойкот стадионите ще бъдат празни. Или полупразни, което пак е проблем.

Самият Хоп е инвестирал по данни на телевизия Sport1 близо 800 милиона евро в различни инициативи в медицината, спорта и специално в социалните проекти. За Хофе той е дал двойно по-малко. Той получи уважението на цялата държава. Като изключим феновете...


Материал на Gol.bg