За първи път през 21-ви век Левски ще излезе срещу аматьорски отбор в турнира за Купата на България. Това ще се случи днес при гостуването на Атлетик Куклен от 16,00 часа.
 
За последно „сините" играха с отбор от трета или по-долна дивизия през сезон 2000/01. На 4 ноември 2000 година те бяха на прага на уникален резил срещу третодивизионния Сокол (Марково). Този скромен тим, чийто треньор по онова време бе Тенчо Тенев, дълго време водеше срещу Левски с 1:0. А „сините" тогава бяха в апогея на една от най-големите си хегемонии в българския футбол.
 
Техен треньор в този мач бе Люпко Петрович. Домакините откриха резултата на своя стадион „Калоянов връх" в 22-ата минута чрез Пламен Зайчев. Половин час преди края на срещата аматьорският тим остана с 10 души, след като съдията Апостол Апостолов-Поли изгони от терена Иван Милиев. И това обаче за малко да не помогне на Левски.
 
Столичани упражняваха стихиен натиск, а точните им удари бяха умело спасявани от тогавашния вратар на Сокол Лилчо Арсов. Все пак в 90-ата минута след корнер на Димитър Телкийски, Петър Михтарски изравни - 1:1. А в петата минута на добавеното време към редовните 90, Едуард Цихмейструк лиши съотборниците си от още половинчасови мъки и осигури победата с 2:1.
 
Откакто в българския футбол йерархията е наредена с „А", „Б" и „В" групи, Левски не е отпадал от третодивизионни тимове. 
 
Очаква се днес треньорът на Левски Славиша Стоянович да остави като резерва звездата на тима Габриел Обертан. Французинът хвърли доста сили при домакинството на Витоша и сега ще трябва да ги възстановява за мача с ЦСКА в събота. Почти сигурно титулярното място ще отстъпи и Жерсон Кабрал, който е сред най-добрите футболисти на тима в последно време. Очаква се днес дебют в официален мач да запишат Нуньо Рейш и Луи Нганиони. Първият ще замени Аймен Белаид, а вторият Иван Горанов. Очаква се почивка да получат още Антони Белмонт и Милош Цветкович.
 
В същото време треньорът на Атлетик Веселин Филипов включи и себе си в групата за мача с Левски. Бившият футболист на пловдивските Ботев, Спартак и Марица си е избрал ролята нa жокер. 
 
„Нямам мач срещу Левски в кариерата си до сега. Със Спартак съм излизал срещу ЦСКА, а с Марица загубихме с 1:3 от Литекс. Ще бъда в групата, но ще видя дали ще се появя на терена. Зависи как ще се развие срещата", заяви за „Меридиан мач" самият Филипов.
 
„Ние сме готови за срещата. Надявам се да направим добър мач, ако можем и да постигнем нещо. Имаме доста футболисти, които са минали през Ботев - аз, Гуджев, Иван Площаков, Георги Аврамов. Боби Хаджиев пък е юноша на ЦСКА. Освен това този мач ще бъде бонус за младите момчета в отбора. За тях ще е ценно да се изправят срещу такъв съперник", продължи Филипов.
 
„Жалко е, че няма да играем с Левски у дома. Много народ щеше да се събере от всички населени места около Куклен, но пък нямаше и къде да сложим хората. Дано и в Пловдив имаме сериозна подкрепа", завърши треньорът.