Президентът на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски е убеден, че предстоят добри години за ръководения от него клуб.

Крушарски придоби акциите на "черно-белите" пред ноември 2015 година, а през миналия сезон Локомотив постигна първия си по-сериозен успех със спечелването на купата на България.

"Това е един процес, един дълъг път. Един план, който все още не е завършен. Началото на ерата "Локомотив". Успяхме да направим семейство,но всичко проблемно си остава в нашата къща. Това е най-голямото постижение, което успях да направя. Не всичко при нас е по мед и масло. Имаме спорове, имаме скандали, но те са градивни скандали. При нас няма заобиколки. Всеки може да ми каже нещо, каквото мисли, да поспорим и да го решим. Това е част от темата за успеха. Другата е работата на треньора. Той е чепат и дървен философ, има си собствено мнение и си държи на него, но всичко минава през призмата на разговорите и стигане до резултатите. При него компромис няма, няма мой, няма той. Който заслужава - получава, които не заслужава - стои и чака", коментира Крушарски.

Той заяви, че в клуба се работи по конкретна финансова рамка, която не се надвишава. "Локомотив играе без пари. Не съм толкова богат, че да говорим за финанси. Ако някой богат се изръси и даде пари, няма да го откажа. Моят джоб е тънък, колкото има, толкова давам. Бюджетът е ясен, рамката е ясна. Всеки си знае мястото, всеки си знае колко и за какво ги получава. Има една премия, която стои в ъгъла и чака. Ако постигнем резултати, ще я вземат, ако не - ще чакат. Заплати от 40-50 хиляди е фантасмагория. Не виждам играчи, които да струват колкото от втора лига в Испания, Италия, дори Аржентина. Трябва да си решим въпросите в къщите, да не гледаме в двора на другия. И сега ще вземем Езе и като вземат Езе ще станат световни шампиони. Подарявам им го. Ние от дърводелец направихме нещо, но той не е станал майстор, още е калфа. Който го вземе - да му е честит", коментира Крушарски.

Локомотив Пловдив е трети в класирането на 7 точки зад лидера Лудогорец, а продължава на четвъртфинталите и в турнира за купата на страната, където ще играе срещу ЦСКА 1948. "И шампионата, и купата са ни приоритет. Нивото ни се вдигна от играта в Евротурнирите с по два мача на седмица. Това повлия за израстването на отбора. Затова искаме да вземем всичко в България. Момчетата разбраха, че за да вземеш нещо, трябва да работиш. Парите са следствие от работата. Във всяко предприятие има забавяне. Но който каквото е имал да взема, си го е взел. При мен нещата са ясни. Ако нямам днес, казвам кога ще стане. Това е доверие, което съм изградил", каза той.

"Имаме още шест мача, разликата не е голяма с Лудогорец. Ще им дишаме във врата до края. Въпросът е футболистите ни да могат да задържат нивото, което играят сега. Да не подценяват, както стана срещу Литекс (за купата). ЦСКА 1948 изобщо не е за подценяване. Като знам кой им дава парите, ако издавят някой лев и дадат на футболистите...Но ще им бъде много тежко. Кой ще бие, това е въпрос и на шанс", допълни Крушарски.

В последния есенен кръг пловдивчани приемат Левски в директен сблъсък за второто място, като "сините" имат аванс от 2 точки във временното класиране. "Левски са ни най-големият дразнител. Ще изиграем този мач мъжки. За мен не е най-главното да победиш, най-главното е да направиш играта, хората да останат доволни от това, което виждат на терена. Разходката в парка срещу Арда, срещу Славия, това повлия на отбора. Казах им някои неща в прав текст, момчетата си взеха поука и тръгнаха на друга скорост. Те имат сили да бият Левски", каза той.

Локомотив е готов да се раздели с няколко играчи, но само срещу сериозни суми. "Сега има интерес към няколко играчи, естествено няма да пробавам целия отбор, особено любимците ми. Който извади пари, които заслужава играча, но не 100-200 хиляди, от милион нагоре струват играчите на Локомотив. Вече взех 1 милион от УЕФА (от участието в Евротурнирите). Двама като продам, ще съм 3 милиона напред. Това е тактиката на работа. За мен футболът се превръща в предприятие, което носи не само радост, но пари", коментира Крушарски.

"Стига да имат пари и български отбори могат да купят наши играчи. Има желание за двама засега, но ще мислим. Георги Илиев е категоричен, тръгва си. Предложих му работа в клуба. Ще видим. Димитър Илиев има договор за още три години. Той иска да остане в Пловдив. Не иска да ходи никъде", обясни още той.

Локомотив ще се опита да привлече 2-3 класни попълнения през зимата. "Георги Иванов се занимава със селекцията. Той се сработи с Бруно (Акрапович). Бруно сложи ред да няма шушу-мушу в клуба, да няма интриги. Той си свърши неговата задача засега добре. Има си хора за селекцията, аз само утвърждавам. 2-3 нови ще има. На мястото на Георги Илиев, на Езе, един нападател...", каза Крушарски.

Той не е привърженик на задължителното налагане на млади играчи, които не показват необходимите качества, само заради това, че са българи или от школата. "Не съм привърженик на задължителната квота за млади играчи. Назначих по двама треньори на възраст от 12 до 19 години и резултатите са плачевни. Въпросът е какво вадим отдолу нагоре. Няма кадри. Изгубена е основата от години. в Клубовете е спряно да се работи за масовия спорт, за емблемата. В един отбор могат да играят и 20 чужденци, след като имаш възможност да плащаш. Като нямаш кадри, си длъжен да внасяш. Преди време имах сръбски методолог, който беше направил програма, според която трябваше да минат осем години, за да започнем да вадим кадри от нашата школа. Най-голямата ми грешка беше, че го изпуснах този човек", каза Крушарски.

Президентът на Локомотив не смята, че в българския футбол е необходимо въвеждането на системата за видеоповторения (ВАР), защото не се играе на необходимата скорост. "За пешеходци видеоповторение не е нужно, те се спъват от топката, за какво ни е ВАР. Когато започнем да играем бърз футбол, тогава може да бучим", каза Крушарски.

Той е готов да продаде Локомотив, но само на човек, който ще продължи да развива клуба. "Ако някой предложи добри пари за Локомотив, една акция си запазвам, златна акция, която да обърне положението, ако човекът не си изпълни задълженията по договор. Ако иска, аз не се натискам да продавам", каза Крушарски.