С философията си за играта, приятелските прегръдки, широката усмивка и чувството си за хумор мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп отдавна се е превърнал в един от всеобщите любимци във футбола. И германецът, и отборът му обаче все повече се поддават на напрежението и дават признаци на пропукване под тежестта на големите очаквания за първа титла от 29 години.

"Ливърпул" беше без загуба и имаше седем точки аванс на върха, когато се изправи срещу "Манчестър Сити" на 3 януари. Мърсисайдци претърпяха поражение с 1:2, а два месеца по-късно, след четири равенства в следващите седем мача, вече изостават с точка от шампионите.

Тимът на Клоп не спечели нито едно от последните си три гостувания. В последните две дори не успя да отбележи гол - срещу "Манчестър Юнайтед" и "Евертън". Преди мача с "червените дяволи" петкратният европейски първенец направи нулево равенство и с "Байерн" Мюнхен в Шампионската лига.

"Ливърпул" започваше добре в тези мачове, но не успяваше да се възползва от ранното си игрово предимство. С напредването на времето отборът се поддаваше на напрежението и изпитваше необичайни проблеми в предни позиции.

Защитата, водена от вратаря Алисон и правещия заявка за играч на сезона Върджил ван Дайк, продължава да е много стабилна. "Ливърпул" не губи двубоите си, но особено след травмата в глезена на Роберто Фирмино липсата на креативност в средата на терена е все по-отчетлива.

В добавка голмайсторът на отбора Мохамед Салах се намира в най-колебливия си период, откакто пристигна на "Анфийлд". Египтянинът няма гол в три поредни срещи във Висшата лига, което му се случва за пръв път. Той се разписа само веднъж в последните седем мача, а срещу "Евертън" направи два сериозни и доста нетипични за себе си пропуска, озовал се очи в очи с вратаря.

"Ливърпул" има нужда на всяка цена звездите му в атака да са във върхова форма, защото няма разнообразието и дълбочината в състава на "Манчестър Сити". А тимът на Пеп Гуардиола отново набра скорост след колебания през декември и си върна позицията на фаворит №1 за титлата.

Работата на Клоп рядко е обект на критики. След мача с "Евертън" обаче се появиха мнения, че "Ливърпул" е твърде предпазлив през вторите полувремена и не рискува достатъчно в края, за да спечели. Подобен въпрос подразни германеца на пресконференцията в неделя.

"Не играем плейстейшън. Мислите ли, че не поехме достатъчно рискове? Това ли искате да попитате? Трябва да кажа, че това е много разочароващ въпрос. Има девет мача до края. Няма да загубим спокойствие, както вие очевидно. За втори път ми задавате въпрос, който не разбирам", отговори Клоп.

"Няма как да си кажем: "Давайте, хвърляме всичко в атака." Не можеш да играеш така във Висшата лига. Поехме всички рискове, но не можем да поемаме повече от 100% риск. Не мисля, че трябва да давам съвет на играчите си, защото те вече го знаят. Не са малки момчета", допълни мениджърът на "Ливърпул".

По време на мача Клоп също показа нервност. Той влезе в размяна на реплики с едно от момчетата, подаващи токите, което ръкопляскаше саркастично на германеца при прибирането му в тунела.

Времето беше едно от нещата, които Клоп изтъкна като причина за неубедителната игра на своя отбор. Според него ефектът от бурята "Фрея", която донесе силни ветрове на Острова през уикенда, е повлияла за малкото създадени положения от "Ливърпул".

"Знам, че на хората не им харесва, когато го казвам, но вятърът идваше от всички посоки. И в много ситуации това не помогна да се играе някакъв футбол на терена. Особено когато топката беше във въздуха, а това се случваше доста често", коментира Клоп.

В края на януари, когато "Ливърпул" завърши 1:1 с "Лестър" на "Анфийлд", Клоп се оплака от снега на терена. "Видяхте, че топката не се движеше особено. Когато трябва да владееш топката в 70-80% от времето, това прави ситуацията доста некомфортна."

Срещу "Манчестър Юнайтед" германецът заяви, че трите принудителни смени заради контузии, които "червените дяволи" направиха през първото полувреме, са развалили ритъма на неговия отбор. Мнение, което отново предизвика иронични коментари.

Клоп за пръв път получи критиките за своите решения, а много бивши играчи на "Ливърпул" изразиха притеснения от случващото се с отбора след Нова година. Сега германецът трябва да докаже, че може да се справи с напрежението и бързо да върне червените в коловоза, в който уверено се движеха доскоро.


Материал на "Дневник"