Барселона последва пътя на кръвния си враг Реал Мадрид и отпадна от турнира за Купата на Краля, след като на 1/4-финалите загуби от Атлетик Билбао с 0:1 на стадион "Сан Мамес".

Футболистите на треньора Кике Сетиен бяха на приливи и отливи в играта си, като на моменти напрежението в клуба си пролича и на терена. Лионел Меси и влезлият като резерва Антоан Гризман се отчетоха със сериозни пропуски. Иняки Уилямс пък не спираше да дебне за грешки в каталунската защита и това доведе до автогол на Серхио Бускетс (90+3') в добавеното време на срещата. 

Днешният развой е много близък до срещата между двата клуба в началото на сезона. Тогава отново в края на мача отборът на Барса бе нокаутиран от Ариц Адурис, който се разписа по атрактивен начин след странична ножица. 

Двата отбора започнаха равностойно срещата, опитвайки се да наложат играта си. Още в 5-ата минута гостите пропуснаха добра възможност за гол, след като Ансу Фати намери пространство в наказателното поле и успя да шутира. Младокът обаче прати топката малко встрани от лявата греда.

В 10-ата минута Иняки Уилямс прати топката във вратата след центриране дълбоко в пеналтерията. Попадението на футболиста обаче беше отменено, заради засада.

Постепенно каталунците започнаха да налагат играта си и започнаха да поглеждат все по-често към вратата на Унай Симон. Баските обаче даваха солиден отпор на неуморните опити на Лео Меси и компания да поведат в резултата.

В 31-ата минута скандална грешка на вратаря Марк-Андре тер Стеген бе на сантиметри от това да се превърне в гол. Стражът не се съобрази и пусна топка към Иван Ракитич, зад който дебнеше Раул Гарсия. Футболистът открадна топката и мигновено стреля, пращайки топката покрай сглобката на вратата.

В следващите минути се забеляза сериозно смущение в играта на Барса. Каталунците започнаха да допускат сериозни грешки в средата на терена и това доведе до нервни изблици от страна на играчите и Кике Сетиен, който бе санкциониран от съдията Хуан Мартинес Мануера. В крайна сметка полувремето завърши без отбелязани голове.

През втората част гостите леко подобриха играта си, но продължаваха да не намират път към вратата на Симон. В 56-ата минута Меси пусна прекрасно извеждащо подаване към Френки де Йонг. Холандецът беше пресрещнат от вратаря на домакините, а ситуацията завърши със симулативно падане на младия халф, санкционирано с жълт картон.

Домакините се събудиха в 68-ата минута, когато Уилямс получи топката в наказателното поле. Нападателят отправи плътен диагонален удар по земя, който обаче бе париран от шпагата на Клеман Ленгле.

В 70-ата минута влезлият като резерва Антоан Гризман направи фрапантен пропуск. Серхи Роберто проби отдясно и пусна остър пас по земя към французина, който се намираше в перфектна позиция, но не насочи топката добре и Симон успя да спаси.

В 87-ата минута Артур изведе Меси по страхотен начин дълбоко в наказателното поле. Аржентинската суперзвезда стрела по земя, но Унай Симон си заслужи овациите от публиката след прекрасното си спасяване. 

В добавеното време на срещата домакините нокаутираха каталунците. Центриране отдясно бе насочено към Уилямс, който се бореше за по-добра позиция със Серхио Бускетс. В разбъркването халфът на Барса чукна топката с глава и тя отиде неспасяемо към десния ъгъл на Тер Стеген.

Атлетик Билбао - Барселона 1:0

Голмайстор: Серхио Бускетс (90+3' а.г.) 

Атлетик: Симон, Алварес, Нунес, Мартинес, Д. Гарсия, Весга (Сан Хосе 66'), Капа, Берчиче, Р. Гарсия, Муняин (Адурис 77'), Уилямс
Треньор: Гайска Гаритано

Барселона: Тер Стеген, Семедо, Пике (Юмтити 80'), Ленгле, Алба, Бускетс, Ракитич (Артур 69'), Де Йонг, Роберто, Фати (Гризман 58'), Меси
Треньор: Кике Сетиен

Билбао, стадион "Сан Маме"
Съдия: Хуан Мартинес Мануера
Жълти картони: Алварес, Весга, Д. Гарсия (Атлетик); Семедо, Меси, Алба, Де Йонг, Пике, Артур (Барса)