Германия очаквано спечели златото в четворката бобслей на Олимпийските игри в Пьончан, а победата на екипажа на Франческо Фридрих изведе страната и поне временно начело в класирането по медали.

За Фридрих това е втора олимпийска титла след тази на двойки, а в колекцията си има и седем световни. Времето на пилотирания от него боб, в който са още Канди Бауер, Мартин Гроткоп и Торстен Маргис завърши с време три минути, 15.85 секунди. Въпреки изключително слабият им четвърти манш- 49.53 секунди, те успяха да запазят лидерската си позиция и завършиха с преднина от 0.53 секунди пред два отбора, които си поделиха среброто.

Това са тимът на Република Корея, воден от Вон Юн Чон, и вторият състав на Германия начело с ветерана Кевин Куске. Двата отбора имат еднакво време от калкулацията след четирите манша- 3:16.38 минути. За Република Корея, които бяха в състав Вон Юн Чон, Юн Джун Лин, Сео Юнг Ву и Ким Дон Хюн, това е първи медал в този спорт изобщо.

Вторият отбор на Германия начело с 39-годишния Куске, направи всичко по силите си, за да изпрати ветерана с медал и те взеха среброто след победа над корейците в четвъртия манш. Куске има четири златни олимпийски медала в кариерата и два сребърни.

"Германия изненадващо не стъпи на подиума на Олимпийските игри в Сочи преди четири години, но сега успя да компенсира с два отбора. Беше наистина една седмица, изпълнена с много стрес и сега завърши по начин, който ни прави много щастливи. Провалът в Сочи ни мотивира да работим още по-силно, доволен е Фридрих.

"Горд съм, че бях част от отбора на Куске. Той имаше четири олимпийски медала до Сочи и беше решил да се отказва, но провалът ни там го мотивира. Искахме да се реваншираме. Целият ни тим искаше да спечели медал заради него, заяви Нико Валтер.

Крайно класиране в състезанието по четворен бобслей (Мъже):

1. Германия (Франческо Фридрих, Канди Бауер, Мартин Гроткоп, Торстен Маргис) - 3:15.85
2. Германия (Нико Валтер, Кевин Куске, Александер Рюдигер, Ерик Франке) - 3:16.38
2. Република Корея (Вон Юн Чон, Юн Джун Лин, Сео Юнг Ву и Ким Дон) - 3:16.38
4. Швейцария (Рико Петер, Томас Амрайн, Зимон Фрийдли, Михаел Куонен) - 3:16.59
5. Латвия (Oскарс Мелбердис, Даумантас Дрейшкенс, Арвис Вилкасте, Янис Стренга) - 3:16.65
6. Канада (Джъстин Крипс, Джеси Лъмсдън, Александер Копач, Олюсей Смит) - 3:16.69