Реал Мадрид не може да намери спонсор, чрез който да прекръсти легендарния си стадион "Сантяго Бернабеу". Шампионът на Европа за последните три сезона води преговори с няколко компании, но всички те за момента са отказали, съобщава "Ел Конфиденсиал".

По информация на изданието големите компании, които са били заинтересовани, впоследствие са се отказали. Основното опасение е, че хората ще продължат да наричат стадиона "Сантяго Бернабеу", а медиите също ще използват настоящото название на съоръжението на Реал.

Няколко водещи компании са обяснили това на президента на Реал Флорентино Перес и на главния директор по бизнес операции Дейв Хопкинсън. Те са дали пример, че компании дават имената си на стадиони, когато се изграждат нови такива. Аналогия е била направена с "Алианц Арена" на Байерн, "Алианц Стейдиъм" на Ювентус, както и "Емиратс" на Арсенал. Наскоро и другият отбор в Мадрид Атлетико се премести на нов стадион, който се казва "Уанда" заради спонсорството от китайската компания.

Флорентино Перес отдавна иска да ангажира голяма компания, която да инвестира и да даде името си на стадиона на Реал, пише "Дневник". Неслучайно той назначи Хопкинсън, който дълги години работеше за големите спортни клубове в Канада. 

Той беше в основата на сделка за 800 милиона канадски долара, с която Scotiabank даде името си на залата в Торонто, където играят баскетболният "Торонто раптърс" и хокейният "Торонто мейпъл лийфс". Според информацията на "Ел Конфиденсиал" една от компаниите, с които се преговаря, е петролният гигант Cepsa.

Реал Мадрид играе на "Сантяго Бернабеу" от 1947 година. Наскоро от клуба обявиха, че планират голям ремонт, за който Перес е близо до одобряването на заем от 500 милиона евро. Той ще бъде с погасителен план между 25 и 30 години.

"Сантяго Бернабеу" е построен през 1947 година, като на два пъти претърпява основна реконструкция – 1982 и 2001 г. В четири други случая стадионът е разширяван, като за последно това се случи през 2011 г.

Според плановете на Реал височината на "Сантяго Бернабеу" ще бъде увеличена с 12 метра, за да бъде поставен подвижен покрив. Централната трибуна също ще претърпи промени, а от клуба ще изградят нови зони за спонсори, почивка и забавления. Именно това ще вдигне много приходите.