Кошмарно начало за Полша и Роберт Левандовски на Мондиал 2018! Дружина полска падна лошо 1:2 от коравия отбор на Сенегал след автогол и брутална грешка в защита. В 37-ата минута удар извън пеналта на Идирса Гай се отби от Тиаго Ционек, топката излъга вратаря Шчесни и се оплете в мрежата.

В 60-ата поляците рухнаха, след като резервата Беднарек и Шчесни подариха топката на връхлитащия Нианг, който се освободи на празна врата и направи 2:0. В края Полша все пак се върна в мача с гол на халфа Криховяк с глава, но за повече нямаше време.

Стартът за Полша се оказа пълен провал и заради яловата игра в атака. Левандовски имаше едва една възможност да отбележи гол, но вратарят на Сенегал Н'Диайе изби удара му от фаул през второто полувреме.

Така африканците, които впечатлиха с агресивната си и скоростна игра, излязоха начело в класирането на група "Е" заедно с отбора на Япония, който по-рано днес излъга Колумбия с 2:1.


И двата отбора излязоха на хартия с офанзивни схеми на игра. При Полша селекционерът Адам Навалка хвърли в атака тандема Левандовски-Милик, а по фланговете нападаха Гросицки и Блашчиковски.

В средата на терена действаха Желински и Криховяк, а халфът на Лудогорец Яцек Горалски остана на пейката. В карето защита невъзстановения Камил Глик бе заменен от Тиаго Ционек, а очаквано на вратата започна Войчех Шчесни.

В Сенегал също заложиха на доста атакуваща постройка. На върха на атаката не Маме Бирам Диуф, а малко зад него по всички фронтове на нападението фуча Садио Мане.

По крилата бяха Мбайе Нианг и Исмаила Сар, които изтормозиха доста крайните бранители на поляците. Двойка опорни халфове започнаха Идриса Гай и Алфред Н'Диайе, а голямата тежест в отбрана падна върху защитника на Наполи Калиду Кулибали.

Двубоят започна равностойно, без кой знае какви интересни моменти пред двете врати. Силно впечатление направи голямата преса, която наложиха физически мощните сенегалци и така успешно противодействаха на противниковите атаки.

Оттам пък се създаваха предпоставки за бързи контраатаки на Мане и Нианг. Именно пред последния се удаде първия шанс за гол. В 19-ата минута Нианг бе изведен в коридор на добра позиция, но диагоналният му удар отляво премина далеч встрани от вратата.

Полша нямаше отговор на мощната сенегалска преса. Халфовете допуснаха много брак при разиграванията, а нападателното дуо Левандовски и Милик бе твърде изолирано от играта.

За цялото първо полувреме двамата не получиха нито една възможност да стрелят към противниковата врата. Единственият опит за гол дойде след далечен удар, който Желински отклони с глава, но твърде над напречната греда.

Агресията и скоростта на Сенегал в крайна сметка даде резултат, макар и с известна доза късмет. В 37-ата минута Нианг се пребори за топката в средата на терена и се стрелна в атака, за да намери Идриса Гай пред пеналта. Халфът шутира, а топката рикошира от Тиаго Ционек и подлъга вратаря Шчесни - 0:1. За статистиката от ФИФА записаха попадението като автогол на Ционек.

След гола поляците не реагираха по никакъв начин на удара, дори позволиха на съперника да разиграва със самочувствие в средата на терена. Наложи се треньорът Адам Навалка да дръпне малко конско в съблекалнята на почивката, за да тръгнат поляците по-смело в нападение и да търсят изравнителния гол.

Още в 50-ата минути дойде първата сериозна опасност за Н'Диайе. Левандовски от около 22-23 метра от фаул завъртя топката над стената, но сенегалският страж се намеси солидно и изби. Малко след това Рибус центрира отляво в наказателното поле, където Пишчек стреля от воле, но нескопосано прати топката в аут.

Тъкмо, когато поляците влязоха в час, мачът за тях рухна. В 60-ата минута скандална грешка в защита доведе до втори гол за Сенегал. Криховяк върна балонна топка назад към своята врата, резервата Беднарек и излезлият напред вратар Шчесни не се разбраха и дебнещият между тях Мбайе Нианг докопа топката. Сенегалският нападател се измъкна сам пред опразнената врата и с лекота направи 2:0 за африканците.

Въпреки обезкуражаващия втори гол, Полша се помъчи да се върне в мача. В 70-ата минута  Пишчек пусна остра топка по земя за Милик, който от няколко метра стреля, но не намери вратата.

В 86-ата минута поляците все пак се върнаха в мача. След центриране от фаул Криховяк заби топката във вратата - 1:2. Последвалият финален натиск на Дружина полска обаче не се получи и Сенегал устиска победата си.

Полша - Сенегал 1:2

0:1 Ционек 37-автогол
0:2 Нианг 60
1:2 Криховяк 86

Полша: Шчесни, Паздан, Ционек, Милик (Ковнацки 73), Левандовски, Криховяк, Гросицки, Рибус, Блашчиковски (Беднарек 46), Желински, Пишчек (Березински 83)
Селекционер: Адам Навалка

Сенегал: К. Н'Диайе, Кулибали, Гай, Сане, Диуф (Ндойе 62), Мане, Сабали, А. Н'Диайе (Куяте 87), Сар, Нианг (Конате 75), Ваге
Селекционер: Алиу Сисе

Стадион: "Спартак", Москва
Съдия: Наваф Шукрала (Бахрейн)

<iframe width="854" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/iXp_G2IuUBs" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>