През 1974 първенството отново се организира извън Европа - в Мексико. СССР заплашва да продължи с лидерството си, но отстъпва от Полша на финала, а детронираният първенец ГДР остава четвърти. 

Братушките все пак се връщат на върха и печелят следващите два турнира (през 1978 година в Италия  и 1982 година в Аржентина), в които медалите вече се разпределят в директни мачове (финал и мач за трето място). 

1986 е първата година на сблъсък между САЩ, изгряващата голяма сила на десетилетието и традиционния лидер СССР след Олимпийските бойкоти на 1980 и 1984. Янките триумфират с 3:1 гейма на финала във Франция, а България прегазва Бразилия с 3:0 в мача за третото място.

През 1990 година започва ерата на Италия, която печели невижданите преди това три поредни световни титли до края на десетилетието, побеждавайки на финалите съответно Куба, Холандия и Югославия. Това е силен период и за кубинците, които добавят трето и четвърто място в колекцията си, докато Русия и САЩ могат да се похвалят с по едно трето място.