Големият фаворит за титлата Бразилия стартира с равенство 1:1 срещу Швейцария в първия си мач от Група Е на Световното първенство. Тимът на Тите надигра категорично противника си, но играчите му направиха много пропуски, особено в заключителните минути на мача. 

Иначе Филипе Коутиньо даде аванс на “Селесао” в 20-та минута, а в 50-та Стивън Цубер изравни. Така след двата изиграни мача в групата лидер е Сърбия с 3 точки след победата си с 1:0 над Коста Рика. Бразилия и Швейцария разделиха точките. 

Швейцарците започнаха мача със самочувствие и дори в началните минути Блерим Джемаили опита удар. Постепенно бразилците поеха инициативата и започнаха да притискат съперника си в неговата половина. В 11-та минута Паулиньо направи невероятен пропуск, след като на метри от вратата стреля в аут. Повторенията показаха, че Ян Зомер е успял да отклони с върха на пръстите си топката. 

Натискът на “Селесао” продължи и в 20-та минута  това даде резултат. Неймар и Филипе Коутиньо размениха подавания на границата на наказателното поле. Последният си нагласи топката на десния крак и в типичен стил с фалцов удар намери далечния ъгъл - 1:0 за Бразилия. 

Тимът на Тите можеше да удвои резултата, но Габриел Жезус и Тиаго Силва не успяха да стрелят точно с глава след центрирания на Неймар от ъглов удар. В последните минути на полувремето бразилците смалиха оборотите, но Швейцария не успя да се възползва от това.

Така логично след 45 минути Бразилия водеше в резултата и контролираше нещата на стадион “Ростов Арена”. Всичко се промени 5 минути след началото на втората част. Джердан Шакири центрира от ъглов удар, Стивън Цубер се пребори с Жоао Миранда за позиция и на метри от вратата “разстреля” Алисон за 1:1. Бразилците имаха претенции за нарушение на швейцареца, но главният рефер посочи центъра.

Последва натиск на Бразилия - швейцарците се бранеха предимно и чакаха с контраатаки да накърнят отново самочувствието на противника си. В 69-та ми Филипе Коутиньо можеше да отбележи втория си гол, но стреля встрани от вратата след страхотно изпълнение от воле. В 73-та минута пък “Селесао” пожела дузпа за задържане на Габриел Жезус от Мануел Аканджи. Главният рефер беше категоричен и даде с жестове да се разбере, че играта трябва да продължи. 

Последваха далечни удари на Фернандиньо и Неймар, които не затрудниха Ян Зомер. В 82-та минута резервата Роберто Фирмино стреля от воле по диагонала, но също не намери очертанията на вратата. В 85-та минута нападателят имаше още една ситуация пред себе си, когато получи на скорост подаване от Неймар. Защитниците на Швейцария обаче се справиха добре със ситуацията. 

В 88-та минута Неймар бе близо до втори гол. Звездата на Бразилия получи хубаво центриране от дясното крило и стреля с глава, но право в ръцете на Зомер. Последваха още критични ситуации пред вратата на швейцарците. 

В 90-та минута Зомер отрази страхотен удар на Фирмино с глава. В добавеното време на срещата пък Жоао Миранда стреля от воле от границата на наказателното поле. Стражът на Швейцария не мръдна, а топката облиза страничната греда - гол отново нямаше. В 5-та минута на даденото продължение Ренато Аугусто също имаше шанс да донесе победата на тима си, но защитник на швейцарците изби на метри от голлинията. 

Бразилия - Швейцария 1:1

1:0 Филипе Коутиньо 20’

1:1 Стивън Цубер 50’

Бразилия: Алисон, Марсело, Тиаго Силва, Миранда, Данило, Каземиро (60 - Фернандиньо), Паулиньо (67 - Аугусто), Вилиан, Коутиньо, Неймар, Жезус (79 - Фирмино)

Швейцария: Зомер, Лихтщайнер (87 - Ланг), Аканджи, Шер, Родригес, Джака, Джемайли, Бехрами (70 - Закария), Цубер, Шакири, Сеферович (80 - Емболо)

Най-интересното по минути може да видите ТУК

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/HgGKIl5YaWs" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>