Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се  играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Безспорното дерби тази седмица е между Манчестър Сити и Челси. Сблъсъкът на "Етихад" може да се окаже ключов в борбата за титлата, макар че сме още средата на ноември. При победа на лондончани обаче Ливърпул може да увеличи преднината си пред шампионите на върха на 12 точки, което е внушителна разлика даже и за Висшата лига. За целта мърсисайдци трябва да спечелят срещи Кръстъл Палас в столицата. Задачата не изглежда много трудна, защото "червените" са в серия от пет поредни успеха на "Селхърст Парк".

Вижте класирането във Висшата лига

В Италия битката за върха между хегемона Ювентус и Интер продължава да е крайно завързана. В събота шампионите имат тежко гостуване на Аталанта. Последните три срещи между двата отбора в Бергамо за първенство неизменно завършваха при резултат 2:2. Последната среща на "Стадио Атлети Адзури д'Италия" беше за Купата и домакините детронираха "бианконерите" след категорично 3:0.

Вижте класирането в Серия "А"

Интер гостува на Торино, който в миналия кръг прекъсна негативната серия от шест срещи без победа (две загуби, четири равенства), след като разби с 4:0 Бреша. Освен това "биковете" спечелиха последните си две домакинства на "нерадзурите" с по 1:0. Голямото дерби на кръга в Серия "А" е между намиращите се в криза Милан и Наполи. Не е изключено "росонерите" да се озоват в зоната на изпадащите, ако паднат на "Сан Сиро". Южняците обаче нямат победа на този стадион в три поредни мача – два пъти 0:0 и за последно 0:2, и са в слаба форма: четири ремита и едно поражение в последните пет двубоя.

Вижте класирането в Ла Лига

В Испания Барселона гостува на Леганес в опит да поправи грешката си от миналия сезон, когато изненадващо падна с 1:2 на стадион "Бутарке". Реал Мадрид пък приема Реал Сосиедад. Странно, но фактът е, че баските спечелиха последните си два мача с "кралете" – 3:1 у дома и 2:0 на "Сантяго Бернабеу", с което прекъснаха черната серия от девет поредни поражения в дома на Реал.

Вижте класирането в Бундеслигата

В Германия Борусия Дортмунд приема Падерборн и ще се опита да се отърси от поредната срамна загуба, която претърпя срещу Байерн в Мюнхен. От своя страна баварците имат визита на Дюселдорф. През миналия сезон германският хегемон спечели визитата си на този съперник с 4:1. Но преди това сблъсъкът на "Алианц Арена" изненадващо завърши 3:3, което трябва да служи като обица на ухото на Роберт Левандовски и компания.

Вижте класирането в efbet Лига

У нас лидерът Лудогорец приема Локомотив Пловдив. Преднината на разградчани на върха е 6 точки, но "черно-белите" спечелиха две от последните си пет гостувания на "орлите". Левски е домакин на Царско село, а ЦСКА ще пътува до Враца за мач с Ботев.

Програмата за седмицата:

Европейски квалификации

Днес от 21.45 часа:
Италия – Армения
Испания – Румъния

Утре от 21.45 часа:
Белгия – Кипър
Германия – Северна Ирландия
Холандия – Естония

Англия, Висша лига, 13-ти кръг

Събота от 17.00 часа:
Арсенал – Саутхемптън
Кристъл Палас – Ливърпул

От 19.30 часа:
Манчестър Сити – Челси

Неделя от 18.30 часа:
Шефилд – Манчестър Юн

Италия, Серия "А", 13-ти кръг

Събота от 16.00 часа:
Аталанта – Ювентус

От 19.00 часа:
Милан – Наполи

От 21.45 часа:
Торино – Интер

Неделя от 16.00 часа:
Рома – Бреша

Испания, Ла Лига, 14-ти кръг 

Събота от 14.00 часа:
Леганес – Барселона

От 19.30 часа:
Гранада – Атлетико Мадрид

От 22.00 часа:
Реал Мадрид – Реал Сосиедад

Германия, Бундеслига, 12-ти кръг

Петък от 21.30 часа:
Борусия Дортмунд – Падерборн

Събота от 16.30 часа:
Дюселдорф – Байерн Мюнхен

България, efbet Лига, 17-ти кръг

Петък от 17.30 часа:
Арда – Витоша

Събота от 12.30 часа:
Славия – Черно море

От 15.00 часа:
Ботев Враца – ЦСКА

От 17.30 часа:
Лудогорец – Локомотив Пловдив

Неделя от 15.15 часа:
Дунав – Берое

От 17.45 часа:
Левски – Царско село

Понеделник от 17.30 часа:
Ботев Пловдив – Етър