Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

 

  • Вечно дерби

Тази седмица започва финалният етап на първенството в България. Един срещу друг се изправят големите съперници ЦСКА и Левски. Двата гранда се борят с Локомотив Пловдив за 2-то място и Вечното дерби се очертава много важно за "сините". 26-кратният шампион е на прага на отпадането от Купата и първенството се очертава последният шанс за квота за Лига Европа за новия сезон. През този сезон ЦСКА и Левски не се победиха и в двата сблъсъка помежду си – 2:2 и 0:0, но сега "сините" са с нов треньор в лицето на Георги Тодоров. Той застана на поста временно, заменяйки Петър Хубчев. И опитният спец има положителен баланс срещу големия съперник: 2 победи, 2 равенства и 1 загуба. 

 

  • Титла за Ливърпул

През тази седмица се завръща и футболът в Англия. В сряда Манчестър Сити приема Арсенал в отложено дерби от 28-ия кръг на Висшата лига. "Гражданите" спечелиха последните си 3 домакинства на "топчиите" – 3:1, 3:1 и 2:1, а лондончани имат само един успех на "Етихад" в последните 8 мача. Победите за домакините са 5, ремитата 2. Сега, ако Арсенал спечели, а в неделя Ливърпул подчини Евертън на "Гудисън Парк", мърсисайдци официално ще спечелят първата си титла на Англия от 1990 г. насам. Последните две дербита на този стадион завършиха без голове, а "карамелите" не са побеждавали у дома градския съперник в 8 поредни мача: 2 успеха за гостите и 6 равенства.

 

  • Финал в Италия

В Италия е време за финала за Купата на Италия между Наполи и хегемона Ювентус. Те елиминираха съответно Интер и Милан и сега се срещат помежду си на стадион "Олимпико" в Рим. Интересното е, че това е едва втори финал между Наполи и Юве. Първият е от 2012 г., когато южняците грабнаха трофея след 2:0 на същия стадион. Головете тогава вкараха Единсон Кавани (63-д) и Марек Хамшик (83). В края на седмицата се подновява и Серия "А". Калчото се възобновява с 4-те мача от 25-ия кръг, които не успяха да се изиграят. В най-интересния Интер приема Сампдория и ще търси задължителна победа, за да съкрати изоставането си от Юве на 6 точки. От понеделник, 22 юни, участие в първенството започват всички отбори.

 

  • Дербита в Испания

В испанската Ла Лига тази седмица ще се изиграят два кръга. Реал Мадрид посреща Валенсия в опит да не изостане от лидера Барселона. Мачът ще се състои на стадион "Алфредо ди Стефано" на клубната база. "Прилепите" определено не се чувстват комфортно, когато гостуват на "кралете". Те нямат успех в столицата от 2008 г. Това са 13 срещи във всички турнири, от които Реал е спечелил 8. После за "белите" предстои гостуване на Реал Сосиедад, който се е устремил към участие в Шампионска лига през следващия сезон. Сега възпитаниците на Зинедин Зидан ще търсят реванш, защото именно баските ги елиминираха за Купата на Краля след драматично 4:3 на "Бернабеу" в 1/4-финален сблъсък. Гостите загубиха и последната си визита на "Сан Себастиан" – 1:3, с което беше сложена край от серията им от 3 поредни победи на този стадион.

Барса пък посреща Леганес, който се бори със зъби и нокти за спасение, след което предстои трудно гостуване на Севиля. Каталунците все пак играят успешно на "Рамон Санчес Писхуан" и спечелиха 4 от последните си 6 мача на този стадион. В останалите случая домакините победиха с 2:0 за Купата, има и равенство 2:2 за Ла Лига.

 

  • Тотална доминация 

В Германия Байерн се нуждае от 1 победа в оставащите 3 кръга, за да грабне и официално осмата поредна титла. Първата възможност е при гостуването на Вердер Бремен с помощник треньор Илия Груев. Домакините се борят за спасение и мачът е много важен за тях, но баварците мачкат всичко по пътя си. Срещу "бременските музиканти" те са безкомпромисни: 21 поредни победи, а за последно не спечелиха през 2010 г. след 0:0 в Мюнхен. Последният успех на Вердер пък е от 2008 г. с 5:2, отново в дома на Байерн. На "Везерщадион" домакините не са печелили от 2006 г... Това са 15 срещи, от които Байерн надделя в 14.

Програмата за седмицата: 

Англия, Висша лига, 28-ми кръг

Сряда от 22.15 часа:
Манчестър Сити – Арсенал

Англия, Висша лига, 30-ти кръг

Петък от 22.15 часа:
Тотнъм – Манчестър Юн

Събота от 17.00 часа:
Брайтън – Арсенал

Неделя от 18.15 часа:
Астън Вила – Челси

От 21.00 часа:
Евертън – Ливърпул

Понеделник от 22.00 часа:
Манчестър Сити – Бърнли

Купа на Италия, финал

Сряда от 22.00 часа:
Наполи – Ювентус

Италия, Серия "А", 25-ти кръг

Неделя от 22.45 часа:
Интер – Сампдория 

Испания, Ла Лига, 29-ти кръг

Вторник от 23.00 часа:
Барселона – Леганес

Сряда от 23.00 часа:
Осасуна – Атлетико Мадрид 

Четвъртък от 23.00 часа:
Реал Мадрид – Валенсия

Испания, Ла Лига, 30-ти кръг

Петък от 23.00 часа:
Севиля – Барселона

Събота от 23.00 часа:
Атлетико Мадрид – Валядолид

Неделя от 23.00 часа:
Реал Сосиедад – Реал Мадрид

Германия, Бундеслига, 32-ри кръг

Вторник от 21.30 часа:
Вердер Бремен – Байерн Мюнхен

Сряда от 21.30 часа:
Борусия Дортмунд – Майнц

Германия, Бундеслига, 33-ри кръг

Събота от 16.00 часа:
Байерн Мюнхен – Фрайбург
РБ Лайпциг – Борусия Дортмунд

България, efbet Лига, първа шестица

Събота от 16.15 часа:
ЦСКА – Левски

От 18.30 часа:
Локомотив Пловдив – Славия

Неделя от 21.00 часа:
Лудогорец – Берое

Втора осмица, група "А"

Петък от 18.15 часа:
Черно море – Витоша

Понеделник от 20.30 часа: 
Етър – Царско село

Група "Б"

Петък от 21.00 часа:
Арда – Дунав 

Събота от 21.00 часа: 
Ботев Пловдив – Ботев Враца