Цяла Русия се събуди тази сутрин във възторг след гръмката победа на Сборная над Саудитска Арабия (5:0) на старта на Мондиал 2018. Особена гордост обаче имаше в град Нижни Новогород край река Волга, родното място на големия герой от мача – Денис Черишев.

27-годишният офанзивен халф на Виляреал заби два страхотни гола, след като влезе в игра като резерва през първото полувреме на мястото на контузения Алан Дзагоев. Това бе неговият дебют на световно първенство, както и първите вкарани попадения въобще с националната фланелка. Сбъдната мечта за Черишев!

Героят за Русия има интересна съдба. Негов баща е Димитри Черишев, добре познат в родината си футболист от 90-те години, с 13 мача и 1 гол за Сборная. Възлова за малкия Денис е 1996 г., когато баща му преминава от Динамо (Москва) в Спортинг (Хихон).

Фамилията се мести в Испания, където Черишев-младши прави първите си стъпки в играта. На 13 г. е поканен в юношеската школа на Реал Мадрид, където скоро хваща окото като един обещаващите млади играчи. Някои тежки контузии обаче му пречат на развитието, а оттам и на пробива в първия отбор.

Дебютът му при "кралете" е на 27 ноември 2012 г. в мача за купата срещу Алкояно, под ръководството на Жозе Моуриньо. С Черишев е свързан и един от най-големите гафове на Реал в последните години. Мадридистите проспиват наказание на руснака от предишния сезон и го пускат в игра за купата, което довежда до изваждането на отбора от турнира.

По време на престоя си на „Бернабеу” Черишев е преотстъпван на Севиля, Виляреал и Валенсия, а от 2016 г. подписва постоянен договор с „Жълтата подводница”. Според експертите тази испанска жилка в играта на Черишев придава повече въображение и блясък в отбора на фона коравите руснаци от местното първенство.

С двойно гражданство в юношеските си години Черишев получава право на избор за кой национален отбор да играе. За него обаче няма място за колебание – ще защитава фланелката на родината и отбора, за който е играл баща му. Това се случва през 2012 г. с дебюта му за Русия, а така Черишеви стават първите баща и сини, носили екипа на Сборная.

Оттогава обаче футболистът е измъчван от травми, като срещу арабите записа едва 12-ия си мач и първите си попадения за националния отбор. Десет години по-рано обаче татко му Димитри прави знакова прогноза: „Синът ми е десет пъти по-добър от мен, някой ден ще видите”. Днес сигурно е най-щастливият баща.

„Искам семейството ми да се порадва на този момент. Минаха през много заедно с мен и го заслужават”, споделя развълнуваният Денис Черишев след края на мача със Саудитска Арабия.

„Дали ще играя, казва само треньорът. Аз съм винаги готов – независимо дали минута, или за 20 секунди ще съм на терена”, навива се Черишев за следващите мачове на Русия срещу Египет и Уругвай.