Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов коментира чистата победа над Финландия, с която "лъвовете" започнаха на домашното световно първенство.

"Хубаво начало, чиста победа. Като резултат най-доброто, което можеше да очакваме за старт на Световното първенство. Ката игра има плюсове, които да добавим в следващите мачове. Това също ни дава оптимизъм, защото днес изиграхме един мач, в който рядко ни се случва да не сработи нашата блокада", сподели специалистът.

"Отдавам го и на финландците, че търсеха повече риска. Това един от плюсовете, които ще се появят и ще ги добавим в следващите мачове. Другото на което трябва да обърнем внимание е, че и във втория и в третия гейм, според мен, ние самите оставяхме финландците в играта."

"Ние продължавахме да ги връщаме два-три пъти в гейма, което с по-опитен отбор може да обърне мача. Това са детайли, които трябва да изчистваме. Които са тук са сигурно най-добрите ни волейболисти, добре по моя преценка. Чух коментира, че има много силно изявени волейболисти, които не сме повикали, които не играят в клубовете си в измислени първенства и нямат изигран един мач, но те били толкова големи, че трябва да са в националния отбор."

"Това са най-добрите ни волейболисти в момента, според мен. Ако следващият треньор прецени, че са други, разбира се - това е въпрос на избор. Един треньор прави избор върху това как вижда играта, дори и тактически кой състезател подхожда на неговото виждане за игра."

"Не казвам, че трябва да сме на едно мнение, но според мен хора, които нямат нищо общо с волейбола от 25-30 години поне малко по-обрано да се изказват. Всеки да си коментира неговия ресор, а ако някой иска ресорът му да е волейбол - да седне, да вземе един отбор и да ни покаже, защото последния път когато ни покаже..."

"Може би този отбор няма суперзвезди и трябва да заложим на някакъв колектив, на някаква сплотеност. Всички неща, които се изговориха за скандали, за разправии и т.н. от хора, които не сме им видели очите в залата."

"Това, че някога си играл волейбол не означава, че си компетентен за всичко. Според мен това повече сплоти момчетата, в крайна сметка играят в България и те искат да усетят подкрепа", добави Константинов.