Алжир влезе в историята, като се класира за първи път на осминафинал на световно първенство. Пустинните лисици направиха 1:1 срещу Русия и завършиха втори в група Н. Африканците ще играят с Германия в следващата фаза. Алжир е срещал Бундестима 2 пъти, като има 2 победи срещу немците.

Русия пък отпадна безславно без дори да спечели мач на това първенство. Сборная остана с 2 точки от равенствата с Алжир и Южна Корея. Русия не е преодолявала група на световно от 1986 г., когато отпадна на осминафинал от Белгия. 

Отборът на Фабио Капело започна отлично мача и още в 6-ата минута поведе. Александър Кокорин се разписа с хубав удар с глава, след центриране на Комбаров.

Защитата на Русия обаче бе много лабилна при центриранията от статичните ситуации. Именно при такава се стигна до изравнителния гол. Брахими центрира от фаул, вратаря Акинфеев излезе, но не стигна до топката и Слимани я засече с глава във вратата.

Повторенията показаха, че феновете от трибуните заслепиха с лазер вратаря на Русия точно преди центрирането.

Така за първи път в историята два африкански отбора стигат до фазата на елиминациите на световно първенство, след като и Нигерия продължи напред. На последните 7 мондиала винаги имаше по 1 представител на Черния континент на осминафиналите.


Алжир и Русия се сблъскаха в директен спор кой да придружи Белгия на осминафиналите. Теоретични шансове имаше и състава на Южна Корея, но те бяха много малки.

Победа или равенство при положение, че Южна Корея не бие твърде много Белгия, щяха да стигнат на Алжир за първи път да отиде във фазата на елиминациите на световно първенство. За Русия единствената алтернатива бе победата.

Именно затова треньорът на Сборная Фабио Капело заложи на двама души в атака. Титулярният централен нападател Кокорин получи подкрепата на единствения човек вкарал гол за Русия на Мондиал 2014 - Александър Кержаков.

В защитата Сергей Игнашевич играеше мач №100 за националния тим. Той е третия руснак стигнал до тази граница след Виктор Онопко (113) и Олег Блохин (112).

Двата тима се бяха срещали само веднъж в историята. През 1964 г. те играха контрола, която завърши 2:2.

Началото бе изключително за Русия. Още в 6-ата минута Сборная поведе. Прекрасно центриране отляво на Комбаров намери непокрития Кокорин, който с глава засече топката в мрежата на слисания Райс Мболи.

Алжир не се стресна и започна да атакува по-масирано. Няколко добри центрирания и едно включване на Слимани в наказателното поле показаха намеренията на африканците.

В средата на полувремето Русия можеше да удвои аванса си. Силен удар на Шатов от разстояние мина на сантиметри от сглобката на гредите.

В края на полувремето Алжир се активизира. Първо Акинфеев направи великолепно спасяване след удар с глава на Слимани при един корнер. В последствие се оказа, че съдията е дал нарушение на алжиреца.

Центриранията бяха най-силния коз за африканците. Нов корнер доведе до нов удар на Слимани с глава. И този път обаче Акинфеев спаси. Руският вратар трябваше да внимава и за няколко шута от дистанция.

На почивката Фабио Капело смени Глушаков с Денисов и веднага след паузата Русия можеше да увеличи аванса си. Самедов размени подавания с Кокорин пред наказателното поле и нахлу в него, озовавайки се сам срещу вратаря. Райс М'Боли обаче спаси удара му и изби топката в корнер.

Статичните положения обаче носеха много проблеми на защитата на Русия. Центриранията бяха ахилесовата пета на Сборная. Няколко такива се разминаха без попадение, но в 60-ата минута Русия плати скъпо.

Центриране от фаул на Брахими не бе преценено добре от вратаря Акинфеев, който излезе и се размина с топката. Това позволи на Слимани да засече топката с глава в празната врата - 1:1.

За Слимани това бе втори гол на Мондиал 2014 и той се изравни със Салах Асад като най-резултатните алжирци на световни първенства. Алжир пък вече отбеляза 6 гола на този мондиал, което е колкото отбора вкара при предишните три участия взети заедно (1982, 1986 и 2010).

До края Русия така и не успя да отговори. Капело пусна Дзагоев и Кануников в опит да засили атаката, но Райс М'Боли беше много стабилен на вратата на Алжир.

 


АЛЖИР - РУСИЯ 1:1
0:1 Кокорин 6
1:1 Слимани 60

АЛЖИР: М'Боли, Белкалем, Халиш, Месба, Меджани, Манди, Брахими (71 Йебда), Бенталеб, Фегули, Слимани (90 , Джабу (77 Гилас)

РУСИЯ: Акинфеев, Козлов, Игнашевич, Березутски, Комбаров, Глушаков (46 Денисов), Шатов (67 Дзагоев), Файзулин, Самедов, Кокорин, Кержаков (81 Кануников)