Ливърпул е много близо до голямата си 30-годишна мечта, след като разби Кристъл Палас с 4:0 в мач от междинния 31-и кръг в английската Висша лига.

Момчетата на Юрген Клоп изиграха вихрено първо полувреме, в което тотално доминираха над един неудобен за тях противник. Трент Александър-Арнолд откри резултата в средата на първата част с фамозно изпълнение от фаул, а малко преди почивката Мохамед Салах удвои.

Авансът на мърсисайдци можеше да бъде още по-внушителен, но Джордан Хендерсън нацели гредата, а реферът Аткинсън не отсъди очевидна дузпа за игра с ръка на Гари Кейхил в пеналта. 

Все пак десетина минути след почивката нещата си дойдоха по местата и Фабиньо отстреля противника със снаряд от дистанция, а в 69-ата минута Садио Мане окончателно сложи точка на спора.

Лидерът Ливърпул събра 86 точки седем кръга преди края на сезона и може да стане шампион за първи път от 1990 година насам още утре, ако Манчестър Сити (63 пункта) не спечели като гост на Челси. Кристъл Палас е девети с 42 точки.


Домакините започнаха много по-добре на своя стадион "Анфийлд" и разиграваха топката на висока скорост в половината на съперника. Така се стигна до осмата минута, в която отбраната на Палас се пропука и Андрос Таунзънд върна нескопосано към точката на дузпата в опит да изчисти, но снарядът на Джиджи Вайналдум беше много неточен.

Неточен изстрел отправи малко след това и капитанът на Ливърпул Джордан Хендерсън, опропастил отличната работа на изключително дейния Садио Мане. Гостите отправиха първия си удар четвърт час след началния съдийски сигнал, когато Джеймс Макартър би много високо.

Точен, но много слаб удар на Роберто Фирмино беше уловен от Уейн Хенеси, но в 23-ата минута вратарят на столичани капитулира. Той само изгледа великолепното изпълнение на пряк свободен удар от Трент Александър-Арнолд, завъртял топката майсторски над стената по посока горния десен ъгъл.

Не след дълго мърсисайдци можеха да удвоят аванса си, притискайки здраво своя опонент. Хендерсън стреля ефектно от въздуха, но топката се отби в левия страничен стълб! Озовалият се в предни позиции Върджил ван Дайк опита добавка, но не успя да уцели кълбото по най-добрия начин.

"Червените" правилно имаха претенции за дузпа заради играта с ръка на Гари Кейхил в пеналта, но реферът Мартин Аткинсън си затвори очите. После Вайналдум изпорти нова добра ситуация, шутирайки покрай гредата.

Мохамед Салах можеше да прехвърли Хенеси, но не уцели вратата. Египтянинът обаче се реваншира в 44-ата минута, в която покачи на 2:0. Той получи прекрасен извеждащ пас от Фабиньо, спря си великолепно и не сбърка очи в очи със стража.

Веднага след почивката Салах получи още една добра възможност, но не догони топката. Гостите продължаваха да изглеждат объркани и се отбраняваха срещу настъпателния си опонент. Последва тупалка на Анди Робъртсън, но много встрани от целта.

Десет минути след почивката един от най-добрите на терена Фабиньо ликвидира и без това липсващата интрига с оглед продукцията на двата тима. Той отправи страховит снаряд от около 25 метра, с който препарира Хенеси.

Салах беше на сантиметри от второто си попадение в средата на втората част, но фалцовият му удар мина леко встрани от левия страничен стълб. И при тази акция обаче се видя смазващото превъзходство на Ливърпул, който пробиваше с лекота дефанзивния вал на противника си.

В 69-та минута безкомпромисният Ливърпул нанесе четвърти удар след мълниеносна контраатака, преминала през Фирмино и Салах. Неудържимият Садио Мане беше изведен по лявото крило от египтянина и завърши с прецизен шут в долния десен ъгъл.

До края на мача Ливърпул контролираше играта и не даде никакъв шанс на своя съперник за почетен гол, а в последната минута дори можеше да вкара още веднъж. Салах обаче първо не успя да подаде на влезлия като резерва Минамино, а после беше блокиран при мощна стрелба отблизо.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgoal%2Fposts%2F10158798866958598&width=500" width="500" height="658" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>


Ливърпул - Кристъл Палас 4:0

1:0 Трент Александър-Арнолд - 23'
2:0 Мохамед Салах - 44'
3:0 Фабиньо - 55'
4:0 Садио Мане - 69'