Не за първи път новини за Левски или ЦСКА засенчват водещите теми в страната. Помним как лятото всички за няколко дни оставихме коронавируса на заден план заради драмата с акциите на "Герена".

Националният отбор на България по футбол снощи допусна "достойна" загуба с 0:2 от Италия. Първа на родна земя в съперничеството между двата отбора. Отзивите от лагера на нашите бяха еуфорични, защото сме се "сбили" и все едно сме се добрали до равен и даже спорната дузпа за "адзурите" мина на заден план. Вече се задоволяваме, когато не сме разгромени

Но сякаш и мачът в центъра на София остана в миманса заради изненадващата треньорска рокада в ЦСКА. Това едва ли е изненада, защото феновете на националния обор вече наброяват тези на Славия на Венцеслав Стефанов и на БФС.

Но да се върнем на "Армията". За пореден път начело на "червените" застава Любо Пенев, а Бруно Акрапович беше освободен от поста. На пръв поглед в това решение няма нищо изненадващо.

Легендарният нападател се справяше страхотно в Царско село и със скромния клуб даде сериозен отпор на Лудогорец в първенството – две равенства. А именно разградчани са следващият съперник на ЦСКА за Купата на България. Двата 1/2-финални мача ще определят сезона на "армейците".

В същото време ЦСКА на Бруно постигна знаменит успех над Рома в Лига Европа, надделя и над Левски във Вечното дерби. Но през 2021 година отборът определено разочарова във важните мачове за първенство.

ЦСКА не само не вкара срещу Лудогорец (0:1), Локомотив Пловдив (0:0) и Берое (0:1), но не създаде и сносна атака срещу основните си противници от Топ 6. Може би в последните минути в Стара Загора, но пак е твърде малко.

Акрапович е страхотен треньор, но за клуб, който не преследва трофеи на всяка цена. Какъвто е ЦСКА. Но той се доказа у нас като турнирен боец и рокадата преди битките с Лудогорец прилича на паник ход. Първо, ЦСКА се раздели с трима твърди титуляри през зимата. Единият е голмайсторът на отбора Али Соу.

И е нормално след неговото напускане известно време ЦСКА да изпитва проблеми в предни позиции. Второ, няма голям клуб в Европа, който да сменя треньора буквално по никое време. Това решение може да даде първоначален импулс, но при отпадане от Лудогорец какво следва? И Любо ще последва съдбата на Люпко Петрович, Стамен Белчев и Акрапович ли? Всички те бяха освободени бързо.

Историята показва, че Любо Пенев ще се задържи на поста най-късно до първото разочарование в Европа. Но какво ще последва после? Това е въпросът, върху който трябва да размишляват не само на "Армията", но и всички клубове у нас.

Доверието в треньора е сред най-важните неща за успехите на отборите. Той се нуждае от време да наложи идеите си, а за тях са му нужни и точните футболисти и подкрепа от ръководството.

Да, у нас, особено в Левски и ЦСКА, заучените фрази: "Време няма", "Не сме училище", отново ще излязат на преден план. Но този манталитет е много грешен.

Примерите в големите първенства, не само в Западна Европа, са пред нас, няма да открием топлата вода. За да пожънеш, трябва да посееш. Няма как да стане от раз с магическа пръчка... А още по-лошо ще говори за ЦСКА, ако рокадата е била извършена заради недоволство от страна на футболистите за наложената от Бруно дисциплина.

Веселин Коларов, Gol.bg