Германия спази традицията да завършва на 3-о място на световни първенства на всеки 36 години. След 1934 и 1970 година, Бундестимът спечели бронзовите медали и зарадва феновете си. В малкия финал тимът на Юрген Клинсман победи Португалия с 3:1, като всички голове паднаха през втората част.

Първото полувреме бе доста динамично, като и двата тима пропуснаха добри възможности. Португалците владееха повече топката, но Педро Паулета не успя да преодолее Оливер Кан в 15-ата минута, изведен сам срещу него отляво. Германският вратар, който изигра последния си мач с националния екип, спаси удара отправен в далечния ъгъл.

Домакините бяха поприбрани в своята половина и разчитаха на опасни контраатаки. Без контузения Михаел Балак те имаха проблеми в средата на терена, където Деко и Маниш владееха ситуацията. Германците получиха възможността на няколко пъти да стрелят опасно след нарушения пред наказателното поле на съперника, но така и не успяха да се възползват.

Себастиан Кел бе доста активен, като в 20-ата минута опита техничен прехвърлящ удар с левия крак, но Рикардо спаси влизащата под гредата топка. Португалският вратар изби и силен удар на Лукаш Подолски в края на полувремето.

В началото на второто пълувреме нещата не се промениха особено, но домакините нанесоха бързо своя удар. Първо Бастиан Швайнщайгер откри в 56-ата минута, след като проби отляво, успя да си спечели позиция за стрелба и от 22 метра направи безпомощен Рикардо с мощен шут. Пет минути по-късно той изпълни фаул, при който резервата Армандо Петит отклони топката в собствената си врата и мачът свърши.

Португалците тръгнаха напред, но бяха наказани при поредната контраатака. В 78-ата минута отново Швайнщайгер проби отляво и както и при първия гол не остави шансове на Рикардо с удар в левия ъгъл. Това попадение зарадва 7-кратния световен шампион Михаел Шумахер и съпругата му, които също гледаха мача наживо.

Португалците все пак успяха да стигнат до почетен гол в края, след като Нуньо Гомеш засече с глава центриране на Луиш Фиго. Така тимът не успя да повтори постижението на предшествениците си от 1966 година, които, водени от Еузебио, спечелиха третото място. След двубоя домакините получиха бронзовите медали от ръцете на федералния канцлер Ангела Меркел.