Най-интригуващият и заплетен мач досега изиграха Италия и САЩ. Срещата от група Е завърши 1:1, като и двата отбора могат да съжаляват, че не спечелиха. Реферът Хорхе Ларионда показа 3 червени картона, отмени два гола, но никой не може да го обвини, че е сбъркал в нещо.

Италия поведе още при първата си атака. В 22-ата минута Андреа Пирло центрира от фаул и Алберто Джилардино засече с плонж топката във вратата на Кейси Келър. Радостта на италианците трая само 5 минути. Клаудио Рейна центрира от фаул и Кристиян Дзакардо заби топката в собствената си врата.

Защитникът на Палермо се опита да изчисти, но не уцели добре топката и я прати в ъгъла. В следващата минута италианците останаха с 10 души. Изнервен от изравняването Даниеле де Роси удари нарочно с лакът в главата Брайън Макбрайд. Американецът получи аркада под окото и бе изведен от терена облян в кръв.

Де Роси получи директен червен картон и със сигурност ще бъде наказан за повече от един мач. Треньорът Марчело Липи веднага смени Франческо Тоти с Дженаро Гатузо. Рино се разписа с първото си докосване до топката, но съдията отмени попадението за засада. В 45-ата минута червен картон получи и халфът на САЩ Пабло Мастроени. Той изрита жестоко Пирло.

В 47-ата минута втори жълт картон получи и Еди Поуп. Защитникът на САЩ събори отзад Алберто Джилардино. Така бе изравнен рекорда за най-много червени картони в един мач от световни финали. По три картона е имало на мачовете Бразилия - Чехословакия през 1938 г. и на Унгария - Бразилия през 1954 г.

Липи веднага рискува и пусна в игра Алесандро Дел Пиеро. Италианците обаче продължиха да изглеждат трагично и да правят пропуски.

Съдията Ларионда направи поредното си блестящо решение в 67-ата минута. Той отменя попадение на Дамаркъс Бийзли заради засада на Макбрайд. Нападателят Макбрайд стоеше пред Буфон и се дръпна в последния момент. До края адзурите опитаха да нападат, но се видя, че нямат сили. В края вратарят Келър спаси два опасни удара на Дел Пиеро и бе избран за играч на мача.

Американците пък завършиха мача без точни удари във вратата. Италианците записаха общо 3 - голът на Джилардино и два удара на Дел Пиеро.

Ситуацията в групата се заплете жестоко след мачовете в събота. Италия е първа с 4 точки. След нея са Чехия и Гана с по 3, а САЩ има 1. В последните мачове адзурите срещат Чехия, а Гана се изправя срещу американците.

Резултати в група Е

Италия - Гана 2:0

Чехия - САЩ 3:0

Гана - Чехия 2:0

Италия - САЩ 1:1

Класиране

1. Италия  2 мача, 1 победа, 1 равен, 0 загуби 3:1  4 точки

2. Чехия  2  1   0  1  3:2  3

3. Гана  2   1  0  1  2:2   3

4. САЩ 2   0  1  1  1:4  1