Революционните реформи в евротурнирите, които се обсъждаха за 2024 г., са на път да бъдат отложени или отменени. Това е резултатът след първия ден от срещата между представителите на водещите европейски футболни клубове в Женева, съобщава Би Би Си.

В основата на неодобрението на промените е, че УЕФА, националните първенства и европейските клубове не могат да стигнат до общо решение след преговори, продължаващи вече няколко месеца.

Сред планираните промени на УЕФА е форматът в Шампионската лига да представлява четири групи по осем отбора, като част от мачовете да се играят през уикендите.

Организацията вече направи стъпка към плана си за 2024 г. със стартирането на трети турнир. Това би позволило изпадане или изкачване в по-горна дивизия, като УЕФА се надява по този начин да предотврати превръщането на Шампионската лига в зона, запазена само за големите клубове.

Безпокойството на клубовете е, че промените ще доведат до по-големи приходи от състезанията на УЕФА, като това ще бъде за сметка на постъпленията от вътрешните първенства. Най-потърпевши ще са отборите във Висшата лига, които получават огромни суми заради телевизионния си договор, отбелязва "Дневник".

От друга страна, малките клубове виждат проблем в това, че не могат на напредват за сметка на големите отбори, които обират лъвския пай. Надеждата им е, че ще се намери решение за бързи действия, преди да се увеличи още пропастта с богатите клубове.