Холандия излъга с 1:0 Япония в среща от група "Е" и докосва осминафиналите на първенството в ЮАР. Единственото попадение на "Дърбан Стейдиъм" заби Уесли Снайдер, но голяма заслуга за този гол има и топката "Джабулани", която превърна в грешник Ейжи Кавашима.

Първото полувреме в Дърбан бе меко казано скука. Футболистите от двата състава с нищо не впечатлиха, бяха твърде анемични, плахи и не създадоха нито едно голово положение. След почивката играта живна, холандците се хвърлиха в атаки, вкараха, след което много правилно задържаха топката, разиграваха спокойно и заслужено взеха победата.

С тези три точки "лалетата" се приближиха до осминафиналите преди срещата Дания - Камерун. Японците дадоха максимум от възможностите си, но нямаха шанс за нешо повече от минимална загуба.

"Лалетата" започнаха атакуващо мача и се опитаха да притиснат японците плътно в собствената им половина. В 5-ата мин. Рафаел ван дер Ваарт центрира от ъглов удар към Каут, но в последния момент той бе блокиран от Юки Абе.

Последва и мощен шут на Уесли Снайдер от пряк свободен удар, но топката профуча над гредата на японците, които в първоначалните минути се бяха бетонирали пред наказателното си поле. Азиатците успяха да живнат и да изнесат играта в по-предни позиции.

В 11-ата мин. Юто Нагатомо напредна отляво, стреля по тревата, но топката мина до лявата греда на Мартен Стекеленбург. Постепенно скуката завладя стадиона в Дърбан.

"Лалетата" разиграваха топката, но в центъра на терена и се опитваха да издърпат в по-предни позиции японците, които се баха барикадирали здраво. В 25-ата мин. Перси проби отдясно, последва остро центриране в наказателното поле на Япония, където обаче Каут стреля в аут. Към края на полувремето японците натиснаха "лалетата".

В 36-ата мин. Маркус Тулио Танака стреля с глава, но до гредата, последва и удар на Хонда от повече от 35 метра, но Стекеленбург спаси.

Второто полувреме започна с масиран натиск на холандците. В 48-ата мин. Джовани ван Бронкхорст залъга Даисуке Масуи по лявото крило, последва остро центриране в наказателното поле на японците, където Перси стреля с глава, но твърде слабо и Ейжи Кавашима улови топката.

Малко по-късно отново Перси се опита да вкара след удар с левия крак, но в аут. "Лалетата" продължиха да натискат и заслужено вкараха.

В 53-ата мин. Перси чукна топката към Уесли Снайдер, който с мощен шут от дъгата на наказателното поле стреля, Ейжи Кавашима се намеси неадекватно, плесна неумело Джабулани и тя влетя в мрежата му - 1:0 за Холандия.

Попадението разяри азиатците и те обсадиха вратата на европейците. В 56-ата мин. Ясуюки Коно успя да залъже Бомел в средата на терена, напредна леко и стреля, но Мартен Стекеленбург спаси.

Малко по-късно Ясухито Ендо центрира от пряк свободен удар и Юки Абе успя да стреля с глава, но твърде слабо и вратарят на холандците отново отрази. Постепенно лалетата отблъснаха атаките на Япония и изнесоха играта в средата на терена.

Азиатците пък започнаха да залагат на центриранията, което се оказа лесна плячка за защитата на Холандия.

Постепенно "лалетата" овладяха центъра, взеха инициативата и не даваха никакви шансове на японците, които все пак можеха да се доберат до равенството с най-чистото си положение в мача в 90-ата мин.

Тогава резервата Оказаки получи топката на ъгъла на малкото наказателно поле, стреля, но над гредата.

ХОЛАНДИЯ - ЯПОНИЯ 1:0
1:0 Снайдер (53)

ХОЛАНДИЯ: Стекеленбург, Ван дер Виел, Хейтинга, Матайсен, Ван Бронкхорст, Ван Бомел, Де Йонг, Снайдер (83-Афелай), Ван дер Ваарт (72-Елиа), Каут, Ван Перси (88-Хунтелаар)

ЯПОНИЯ: Кавашима, Наказава, Комано, Тулио, Нагатомо, Абе, Мацуи (64-Накамура), Хонда, Хасебе (77-Оказаки), Андо, Окубо (77-Тамада)