Япония излъга Камерун с 1:0 в първия си мач от група "Е" на световното първенство.

Единственият гол в мача вкара халфът на ЦСКА Москва Кейсуке Хонда в края на първото полувреме.


Преди това и двата отбора проспаха цялото първо полувреме. Второто полувреме също бе изключително мудно, като едва в последните минути стана малко по-интересно и двата отбора треснаха по една греда.


Така японците опровергаха предварителните прогнози за провал на Мондиала, след като в контролите преди световното първенство бяха много неубедителни и отнесоха доста критики за играта си.






И този мач като повечето досегашни двубои не предложи кой знае какви зрелища. Първото полувреме бе доста разочароващо без почти никакви чисти положения.

По-мощните камерунци владееха малко повече топката, но атаките им се разбиваха в добре организираната защита на Япония.


В 8-та минута Самуел Ето'о получи топка в наказателното поле, но не успя да си я спре добре и тя му бе избита.


Япония от своя страна се затрудняваше да изгражда много смислени атаки и затова пробваше доста центрирания. Това бе странна тактика, предвид огромното ръстово превъзходство на камерунците, но впоследствие точно това донесе успех на азиатците.


Първият качествен удар по посока на една от двете врати дойде едва в 38-та минута. Тогава Чупо Мотинг поднесе назад към Ено и той от границата на наказателното поле нанесе топовен удар, който обаче бе уловен от Кавашима.


Това явно стресна японците и още в следващата атака те откриха резултата. Масуи центрира при далечната греда и след като и двамата централни защитници на Камерун увиснаха по абсолютно новобрански начин, Хонда овладя на 2 метра от вратата и опъна мрежата.


Предвождани от капитана си Самуел Ето'о, камерунците започнаха добре второто полувреме. В самото начало нападателят на Интер направи страхотен пробив по крилото, финтирайки куп защитници. След като достигна наказателното поле той поднесе като на тепсия за Чупо-Мотинг, но неговия удар профуча покрай гредата.


Малко след това последва друго центриране от дясното крило, този път високо и дълго и снажният Уебо успя да играе с глава, но бе доста неточен.


Това обаче бе всичко интересно от страна на "Неукротимите лъвове" и въпреки, че те продължиха да владеят топката, нямаше други опасни положения.


Япония се бе задоволила да се прибере изцяло в защита. В 83-та минута обаче "самураите" получиха златна възможност да вкарат втори гол. Топовен удар на капитана Хасебе с мъка бе избит от Хамиду, но топката попадна право на пътя на притичалия Оказаки. Той обаче на 5 метра от вратата тресна гредата.


И този пропуск можеше да коства много скъпо на японците, тъй като малко по-късно само късметът запази вратата им суха. Отчаян от безпомощността на съотборниците си, Мбиа реши да пробва изненадващ далечен удар. Той изстреля истински снаряд, който профуча покрай препарирания Кавашима, но след това топката тресна сглобката на гредите.


В самият край на мача Камерун пропусна изключително добро положение, когато Уебо засече от непосредствена близост центриране, но Хамиду направи блестящо спасяване с една ръка. При тази ситуация реферът свири нарушение в атака, което обаче на повторението се видя, че не съществува.


Япония - Камерун 1:0


1:0 Хонда 39


Япония:
Кавашима, Комано, Танака, Нагатомо, Наказава, Абе, Ендо, Мацуи (69 Оказаки), Хасебе (88 Инамото), Хонда, Окубо (82 Яно)

Камерун:
Хамиду, Асу-Екото, Н'Колу, Басонг, Мбиа, Макун (75 Джереми), Ено, Матип (63 Емана), Чупо-Мотинг (75 Идрису), Ето'о, Уебо