Чили смачка Хондурас и взе победата с минималното 1:0 в дебютната си среща на първенството в ЮАР.

Единственото попадение на стадион Мбомбела в Нелспруит заби Жан Бесежур в 34-ата мин. Така Чили поведе в Група "Н" преди срещата Испания - Швейцария малко по-късно днес.

Чилийците изиграха страхотен мач, тотално смазаха хондурасците, които в определени моменти не знаеха къде се намират и не можеха да вържат три точни паса.

Победата с 1:0 е най-малкото, с което се разминаха символичните домакини. Играчите на Марсело Биелса демонстрираха бърз, динамичен и взривен футбол, създадоха множество голови положения, вкараха един гол и заслужено взеха трите точки.

От видяното в този мач може спокойно да се заключи, че чилийците ще се опънат здраво на Испания за първото място в крайното класиране на тази група.


Чили започна атакуващо мача и можеше да вкара още във втората минута. Тогава Матиас Фернандес изпълни страховито пряк свободен удар от около 30 метра, но топката профуча над гредата и излезе в аут.

Чилийците продължиха да натискат и малко по-късно Алексис Санчес и Маурисио Исла разцъкаха на границата на наказателното поле на Хондурас. Последва шут на Исла, но топката мина в страни от вратата.

В 10-ата мин. Джабулани можеше да вземе нова жертва в лицето на вратаря на Хондурас Ноел Ваядарес. Видал стреля от повече от 35 метра, но Ваядарес в първия момент не успя да улови топката, тя се плъзна по ръцете му, но за щастие наблизо нямаше играч на Чили и той поправи грешката си.

Четири минути по-късно бе и първата възможност за Хондурас, но удар на Карлос Павон от дъгата на наказателното поле мина до дясната греда. В тези минута хондурасците живнаха и можеха да вкарат, но удар на Еспиноса бе спасен от Браво.

Последва и шут на Валдивия, но в аут. Това стресна Чили и футболистите на Марсело Биелса натиснаха здраво, което даде резултат и Чили поведе.

В 34-ата мин. Маурисио Исла проби отдясно, последва остро центриране в наказателното поле на Хондурас, където защитата на латиносите сгреши фатално, Майнор Фигероа се хвърли на шпагат, но не успя да изчисти и след карамбол и удар на Бесежур топката опъна мрежата - 0:1.

Три минути по-късно можеше да се стигне и до втори гол. Медел бе изведен сам срещу Ноел Ваядарес, но се засуети и изпусна.


Второто полувреме започна с положение за Хондурас. В 46-ата мин. Едгар Алварес напредна мощно в половината на Чили, стигна до границата на наказателното поле, където обаче се замота и вместо да стреля, Гари Медел му отне топката след чист шпагат.

Постепенно чилийците отново овладяха средата на терена и владееха инициативата. В 58-ата мин. Алексис Санчес направи стахотен пробив отдясно, нахлу в пеналта на Хондурас, последва остър диагонален шут с десния крак, но в аут.

Последва нов уникален пропуск за Чили. Валдо Понсе бе намерен в малкото наказателно поле на Хондурас и вместо да вкара с глава, той стреля плахо и вратарят на Хондурас направи уникално спасяване, като извади топката от голлинята.

Това бяха силните минути на чилийците, които правеха каквото си пожелаят на терена. В 67-ата мин. пък Артуро Видал не успя да вкара от три метра. Последва и пропуск на Санчес. Чили вкара втори гол в 76-ата мин., но попадението бе отменено поради засада.

В 79-ата мин. Санчес отново се подигра със защитата на Хондурас, нахлу мощно в малкото наказателно поле, но ударът му бе блокиран. До края на мача Чили доминираше, не даде никакъв шанс на своя съперник и заслужено взе победата.

ХОНДУРАС - ЧИЛИ 0:1

0:1
Бесежур (34)

ХОНДУРАС: Валадарес, Чавес, Фигероа, Нунес (78-Мартинес), У. Паласиос, Павон (60-Уелкъм), Еспиноза, Алварес, Гевара (64-Томас), Изагуир, Мендоса

ЧИЛИ: Браво, Понсе, Кармона, Исла, Санчес, Видал (81-Контрерас), Валдивия (87-Гонсалес), Фернандес,
Бесежур, Медел, Милар (52-Хара)