Чили удари с 1:0 Швейцария в среща от Група "H" и докосва осминафиналите на първенството в ЮАР. Единственото попадение на стадион "Нелсън Мандела" в Порт Елизабет заби Марк Гонсалес в 75-ата мин.

Попадението обаче бе леко доскусионно, след като останаха съмнения за тънка засада на Естебан Паредес, който центрира за гола на Гонсалес. Ситуацията много наподобяваше тази на срещата Франция - Мексико и попадението на Хавиер Ернандес.

Страничният съдия обаче нямаше как с "просто око" да забележи засадата, не вдигна флага и южноамериканците вкараха, с което взеха и мача.

Трябва да се отбележи, че "кръстоносците" играха с човек по-малко близо час, след като Валон Бехрами бе изгонен спорно още в 31-ата мин. на мача.

Тогава швейцарецът удари с лакти при единоборство за топката последователно Жан Бесежур и Артуро Видал. Наистина имаше нарушения, но изгонването на Бехрами бе пресилено.

Първото полувреме бе меко казано скука. Футболистите от двата състава с нищо не впечатлиха, бяха твърде анемични, плахи и не създадоха нито едно голово положение. След почивката южноамериканците се хвърлиха в атаки, вкараха гол от засада и взеха победата. С тези три точки Чили се приближи до осминафиналите.

Чили започна атакуващо мача и можеше да вкара още в началото, но Умберто Суасо стреля в аут от границата на наказателното поле. В 8-ата мин. вратарят на Швейцария Диего Беналио спаси отбора си.

Той бе подложен на тотален разстрел от страна на южноамериканците. Първо Артуро Видал нанесе мощен шут отляво, Беналио боксира, но топката попадна в Суасо, който нанесе страховита тупалка, но стражът на европейците отново отрази.

Постепенно играта избледня и загрубя, като футболистите започнаха здраво да се ритат. Това наложи главният съдия Халил Ал Гамди да усмири играчите с няколко жълти картона. В 27-ата мин. Швейцария можеше да вкара след удар на Грихтинг, но топката профуча до гредата на Чили.

Четири минути по-късно европейците останаха в намален състав след директен червен картон на Бехрами. Швейцарецът удари с лакти при единоборство за топката последователно Жан Бесежур и Артуро Видал. Наистина имаше нарушения, но изгонването на Бехрами бе пресилено. Това вбеси Отмар Хицфелд, който обезумя на треньорската скамейка.

В 35-ата мин. Швейцария счупи един от рекордите на Световни финали, след като запази вратата си суха в продължение на 518 минути. С това "кръстоносците биха рекорда на Италия (517) от 1990 г.

Малко по-късно бе и най-чистото положение в мача. Алексис Санчес получи топката в наказателното поле на Швейцария, пое я технично и последва прав шут, но вратарят на европейците улови сигурно.

Второто полувреме започна с отменен гол за Чили. Алексис Санчес получи топката на дъгата на наказателното поле, последва силен шут и след рикошет топката опъна мрежата на Швейцария.

Попадението обаче бе отменено, тъй като в момента на удара трима играчи на Чили бяха в засада и пречеха на вратаря Диего Беналио. Малко по-късно южноамериканците изпуснаха невероятно положение. Алексис Санчес нахлу мощно отдясно в наказателното поле на Швейцария и остана сам срещу Диего Беналио, но вместо да вкара, стреля в тялото му.

В тези минути "кръстоносците" бяха изпаднали в глуха защита и се бяха барикадирали пред наказателното си поле. Южноамериканците тотално доминираха, но изпадаха в безпомощност пред гола.

След 60-ата мин. срещата загрубя и се наложи отново съдията да раздава жълти картони. В 67-ата мин. Рето Циглер центрира остро от пряк свободен удар в наказателното поле на Чили, но там нямаше кой да засече топката в мрежата на южноамериканците.

В 75-ата мин. Чили вкара. Естебан Паредес бе изведен зад защитата на Швейцария, нахлу в наказателното поле на европейците и центрира към Марк Гонсалес, който с глава опъна мрежата.

Попадението обече бе леко нередовно, тъй като Естебан Паредес получи топката в тънко положение на засада. Южноамериканците продължиха да натискат, но направиха фрапантни пропуски.

В 85-ата мин. Естебан Паредес бе изведен сам срещу Беналио, но нацели гредата. Последва и нов пропуск на Паредес в 90-ата мин. Това можеше да изиграе лоша шега на Чили, тъй като в продължението на мача Дердьок пропусна да донесе равенството на Швейцария, след като изпусна да вкара от точката на дузпата. Така Чили взе победата и докосва осминафиналите.

ЧИЛИ – ШВЕЙЦАРИЯ 1:0
1:0 Марк Гонзалес 75

ЧИЛИ: Браво, Медел, Понсе, Хара, Исла, Кармона, Видал (48-Гонзалес), Босежур, Санчес, Фернандес (64-Паредес), Суасо (Валдивия, 48)

ШВЕЙЦАРИЯ: Беналио, Лихтщайнер, Фон Берген, Грихтинг, Циглер, Инлер, Хугел, Бехрами, Фрай (42-Барнета), Фернандес (77-Буняко), Нкуфо (68-Дердиок)