Испания спази традицията да печели третия си мач от предварителната група на световни първенства и след като направи това за 7-и път поред, се класира за 1/8-финалите на надпреварата.

Европейският шампион не бе особено убедителен и надви Чили с 2:1, като съперникът игра 53 минути с човек по-малко. Успехът бе достатъчен на "Ла Фурия" да завърши на 1-во място с 6 точки и така да се размине с Бразилия на 1/8-финала, като вместо това ще играе със съседите от Португалия.

Южноамериканците обаче също продължиха напред въпреки поражението и ще срещнат "Селесао". Чилийците определено се представиха добре и затвърдиха отличните впечатления от играта си.

Иниеста се завърна в титулярния състав на Испания за сметка на Хесус Навас, който игра срещу Хондурас и се представи доста добре. Вия и Торес отново водеха атаката на европейския шампион. Иберийците играха в тъмносини фланелки и бели гащета, което се бе случило само веднъж преди това - на Мондиала през 1950 година, когато тимът победи .... Чили с 2:0.

В 4-ата минута Шави центрира добре от фаул към Торес, който се измъкна и игра с глава, но не успя да насочи топката във вратата на съперника. Малко след това нападателят пропусна още един, и то страхотен шанс, след като при едно дълго подаване се измъкна сам пред Браво, но защитник протегна крак в последния момент и му попречи да отправи добър изстрел.

Испанците естествено започнаха по-активно, а южноамериканците още от първите минути опитваха да бавят играта и да изнервят още повече съперника си. В 10-ата минута обаче те бяха близо до гола. Отлично разиграване между Исла и Босежур завърши с подаване, успоредно на голлинията към Марк Гонсалес, който бе оставен непокрит, но не стреля над вратата и пропиля страхотната възможност. Малко след това и Естрада стреля отдалеч, но Касияс спаси без проблеми.

Чилийците направиха няколко добри минути, в които тимът бе по-активен, изнесе играта в половината на съперника си и испанците определено имаха проблеми при организирането на атаките.

В 19-ата минута реферът пожали Валдо Понсе, който при една ситуация умишлено ритна Фернандо Торес. За подобно нещо през 1998 година Дейвид Бекъм бе изгонен срещу Аржентина след провокация от Диего Симеоне. Този път чилиецът се размина само с жълт картон.

Не се виждаше как испанците ще успеят да вкарат, но това стана в 24-ата минута, и то след невероятен гол. Топката бе отправена към Фернандо Торес по левия фланг, само че незнайно защо вратарят на Чили Клаудио Браво напусна наказателното поле и изчисти. Не успя обаче да го направи както трябва и подаде на Давид Вия, който без подготовка, от около 45 метра намери празната врата. Това бе неговият 3-и гол на турнира.

В 34-ата минута само за секунди и двата отбора бяха близо до гола. Първо Пике стреля над вратата след корнер, а веднага след това чилийците организираха контраатака, при която Босежур се измъкна отляво, но в последния момент Пике успя да се върне и да му попречи да отправи добър изстрел, като топката мина покрай вратата на Касияс.

В 37-ата минута, нещата за иберийците станаха още по-добри. Отлична атака, започната от Иниеста, премина през Вия, който върна топката към полузащитника и той с прецизен удар в долния ляв ъгъл направи 2:0. Това бе 7-о попадение за него с националния екип.

Интересно е, че веднага след попадението реферът показа втори жълт картон на Марко Естрада, който в началото на атаката неволно спъна Фернандо Торес. Съдията обаче го острани от мача и така на практика задачата пред Чили стана непосилна - 2 гола пасив и човек по-малко. До края на полувремето не се случи нищо интересно, освен че чилийците извадиха брадвите и понаритаха малко европейците.

Веднага след паузата обаче нещата станаха интересни. Резервата Родриго Мияр получи твърде много време да потърси решение пред наказателното поле, отправи удар и след рикошет в крака на Пике топката влезе във вратата на Касияс. Чили се върна в мача, а испанците сякаш започнаха втората част твърде разконцентрирани и спокойни и бяха наказани.

Попадението вдъхнови южноамериканците, които бяха по-активният от двата отбора и изобщо не си личеше, че тимът на Марсело Биелса е с човек по-малко. Дел Боске се стресна, извади неубедителния Торес и пусна Фабрегас, като Вия застана на върха на атаката. Испанците обаче явно бяха шокирани от попадението, което получиха и трудно създаваха положения.

Едва около 60-ата минута те се поокопитиха и Давид Вия на два пъти пропусна да се възползва от много добри подавания на Франсеск Фабрегас. Иберийците успяха да установят контрол върху мача, но не създаваха добри голови положения въпреки доминацията си.

Чистите положения липсваха, като едва вкрая Фабрегас пропусна да засече едно добро подаване на Серхио Рамос. След силните 15 минути в началото на второто полувреме чилийците също сякаш се примириха, но в крайна сметка постигнаха целта си и продължават напред.

Чили - Испания 1:2

0:1 Вия 24

0:2 Иниеста 37

1:2 Мияр 47

Чили: Браво, Исла, Медел, Понсе, Хара, М. Естрада, Видал, Марк Гонсалес (46 Мияр), Валдивиа (46 Паредес), Алексис Санчес (66 Ореяна), Босежур

Испания: Касияс, Серхио Рамос, Пике, Пуйол, Капдевила, Бускетс, Чаби Алонсо (73 Хави Мартинес), Шави, Иниеста, Вия, Торес (55 Фабрегас)