Дисциплинарната комисия на УЕФА възнамерява да наложи най-тежките наказания на националния отбор на България след расисткия скандал.

Той се разигра в понеделник, когато Англия ни размаза с 6:0 насред София, за да нанесе най-тежката домакинска загуба в историята на "лъвовете". През първото полувреме мачът на два пъти беше прекъсван заради подвиквания от трибуните и цяла Европа коментира случката с отвращение.

Заради нея президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка, последваха го и двама от заместниците му – Атанас Фурнаджиев и Михаил Касабов.

УЕФА ще разгледа инцидентите на мача България – Англия на заседание на 28 октомври. Срещу страната ни са повдигнати 4 обвинения за расистко поведение, нацистки поздрави и други нарушения на реда. 

Президентът на евроцентралата Александер Чеферин предупреди, че комисията е твърдо решена да отстрани расизма във футбола и допълни, че наказанията, които ще продължат да се налагат в битката с него, ще са от най-тежките, което ни застрашава сериозно.

Големият проблем на България е лошото досие от последните години. Само в тези квалификации отнесохме две санкции за расизъм от домакинството на Косово (2:3). Тогава нашите скандираха "убий шиптъра" по адрес на гостите.

Така България ще бъде разследвана по точка 4 от правилника на УЕФА, в която се упоменава и "дисквалификация" при рецидив, какъвто вече има у нас. Предполага се, че в най-лошия случай "лъвовете" няма да играят в плейофите за Евро 2020 и квалификациите за Мондиал 2022.