Няма гости, няма домакини, пред могъщото футболно познание на Мичо Петров, всички са равни. Поредната победа на нашият играч в първенството доказа това. С
bet365.com, на това европейско, играчът си ти. 


Англия победи Украйна с 1:0 в последен мач от груповата фаза на Евро 2012 и по този начин завърши на първо място в група "D". Единственото попадение в срещата вкара Уейн Руни в 48-мата минута. Нападателят на Манчестър Юнайтед се възползва от груба грешка на украинския вратар Андрий Пятов и защитата пред него.

Трябва да се отбележи, че възпитаниците на Олег Блохин доминираха през по-голямата част от двубоя, но пропуснаха доста добри шансове за гол, а в 62-рата минута реферът Виктор Кашай не зачете редовно попадение на Марко Девич.

При удара на футболиста на Шахтьор Донецк топката рикошира в Джо Харт и след това беше изчистена от Джон Тери, но повторенията показаха, че тя беше преминала голлинията.

На четвъртфинала Англия ще се изправи срещу втория от група "С" Италия. Мачът е на 24-ти юни от 21:45 часа българско време на стадион "Олимпийски" в Киев. 



Селекционерът на Украйна Олег Блохин избра да остави на резервната скамейка Андрий Шевченко, който през последните няколко дни се бореше с контузия в коляното. Украинския треньор извърши общо четири промени в сравнение със състава, който започна срещу Франция. За домакините на Евро 2012 в игра от първата минута се появиха Денис Гармаш, Марко Девич, Артьом Милевский и Ярослав Ракитски.

Английският колега на Блохин – Рой Ходжсън – можеше да разчита на Уейн Руни, който изтърпя наказанието си от два мача. Нападателят на Манчестър Юнайтед замести Анди Каръл, който беше стартирал като титуляр в двубоя с Швеция и дори отбеляза гол.   

Още от самото начало украинците се хвърлиха в атака и Йевген Коноплянка опита първия удар в мача. От далечна дистанция халфът на Днепър стреля силно, но много неточно. В първите минути на срещата англичаните се затрудняваха да изнасят топката заради пресата, която упражняваха момчетата на Олег Блохин.

В 7-мата минута полузащитникът на Динамо Киев Денис Гармаш, който записа своя дебют в официален мач за Украйна, шутира над напречната греда от около 30 метра. Малко по-късно Андрий Ярмоленко за момент беше оставен сам в наказателното поле на "трите лъва", но впоследствие украинският футболист се засуети и загуби топката.

В 12-тата минута Йевген Селин проби отляво и центрира в пеналта на Англия, като кълбото стигна до Марко Девич. Нападателят на Шахтьор Донецк би веднага, но ударът беше блокиран от състезател на островитяните.

Дори един от централните защитници на Украйна – Ярослав Ракитски – изпробва късмета си от около 35 метра. Шутът обаче мина покрай вратата, пазена от Джо Харт. Малко след това само брилянтната намеса на Джон Тери попречи на Артьом Милевский да стреля.

В 18-тата минута Коноплянка отново стресна английските привърженици. След изстрела на украинеца топката рикошира в противников играч, а после Анатолий Тимошчук шутира неточно. Халфът на Байерн Мюнхен определено беше един от най-активните в състава на Блохин.

Груба грешка на Ашли Йънг позволи на Олег Гусев да стреля от дъгата пред наказателното поле на Англия, но кълбото профуча над напречната греда. В 24-тата минута пък тимът на Рой Ходжсън можеше да стигне до куриозен гол.

Джерард центрира от фаул, обаче Андрий Пятов не се намеси по най-добрия начин. За радост на украинците англичаните не успяха да се възползват от неумелата изява на вратаря на Шахтьор Донецк.

В 28-мата минута Йънг центрира отляво към Уейн Руни, но звездата на Манчестър Юнайтед пропусна да се разпише с глава от удобна позиция. На другия край на терена Ярмоленко не съумя да преодолее Джо Харт, въпреки че феновете на Украйна вече виждаха как кълбото влиза в мрежата зад стража на Манчестър Сити.

По-нататък Джолеън Лескът трябваше да действа решително, когато Девич проби в пеналта на Англия и центрира към Гармаш. В 36-тата минута пък Йънг потърси Уелбек, обаче Ракитски блокира паса. При последвалата контраатака Гармаш шутира силно покрай десния страничен стълб на английската врата.

До края на полувремето Украйна продължаваше да търси попадение, като в 42-рата минута Ярмоленко се подигра със Скот Паркър, но се поувлече във финтове и в крайна сметка топката излезе в корнер. Така резултатът остана 0:0, но украинците определено трябваше да съжаляват, че не водеха.

Англия пък нямаше нито един точен удар през първата част – нещо, което не се беше случвало на голям турнир от 1998-ма година насам, в мач срещу Румъния. Тогава Шиърър и компания не създадоха никаква работа на Богдан Стеля през първото полувреме на двубоя.

Въпреки това в 48-мата минута англичаните стигнаха до попадение. Стивън Джерард премина покрай Ярмоленко отдясно и центрира, а Пятов и отбраната пред него допуснаха изключителна грешка, от която се възползва Уейн Руни.

Малко след това Украйна можеше да изравни, но Ракитски и Гусев нямаха късмет. В 54-тата минута Руни можеше да удвои аванса на своя отбор, след като нападателят беше изведен с чудесен пас от Стивън Джерард. Ярмоленко обаче застигна и забави 26-годишния футболист, кълбото попадна у Милнър, чийто изстрел беше пресрещнат от украински защитник.

Седем минути по-късно Милевский стреля опасно с глава, но се оказа, че е бил в положение на засада. После украинците си помислиха, че резултатът е станал 1:1. Милевский изведе Девич, нападателят на Украйна шутира, Харт докосна кълбото, а след това Тери изчисти около голлинията. Съдията Виктор Кашай не посочи центъра, обаче от повторенията се видя, че топката беше преминала голлинията.

Въпреки че бяха ощетени, украинците не сприха да атакуват, но трябваше да внимават, защото можеше да бъдат наказани от Англия. В 68-мата минута Джеймс Милнър центрира отдясно, Пятов надскочи Руни и изби, право в краката на Ашли Коул. Бранителят на Челси шутира, обаче украинският вратар спаси.

Малко след това страхотен изстрел на Коноплянка от далечно разстояние почти изненада Джо Харт, но стражът на английския шампион за пореден път демонстрира класата си. на другия край на игрището Пятов не отстъпваше. Вратарят на Шахтьор спаси удар на Руни с глава.

В 81-вата минута влезлият като резерва Сергий Назаренко стреля неточно от дъгата пред пеналта на Англия. До края на срещата и Ярмоленко имаше възможност да изравни, но в крайна сметка резултатът се запази 1:0 и по този начин Англия спечели група "D", а Украйна отпадна от Евро 2012.           


Англия – Украйна 1:0

1:0 Руни 48

Англия:
Харт, Лескът, Тери, Джонсън, Коул, Паркър, Джерард, Милнър (Уолкът – 69), Йънг, Руни (Окслейд-Чембърлейн – 87), Уелбек (Каръл – 82)

Украйна:
Пятов, Хачериди, Ракитски, Гусев, Селин, Тимошчук, Коноплянка, Гармаш (Назаренко – 78), Ярмоленко, Девич (Шевченко – 70), Милевский (Бутко – 77)