Колумбия удържа победа с 2:1 над Кот д'Ивоар в спор за върха в група С на Бразилия 2014. Фатална се оказа индивидуалната грешка на Серей Дие, след която южноамериканците вкараха втория си гол. Слоновете върнаха едно попадение, но не успяха да додрапат до равенството.

Двата отбора изиграха внимателно, със стремежа по-скоро  да не сбъркат, по-голямата част от мача. Двубоят обаче се разви крайно драматично след първото попадение в 64-ата мин. Отбеляза го Хамес Родригес с глава след корнер.

Африканците се хвърлиха да изравняват, но Дие сбърка в центъра на терена и резервата Кинтеро не прости на Кот д'Ивоар – 2:0.

Жервиньо изригна с типичен пробив и изстрел в близкия ъгъл за 2:1, но Колумбия удържа минималната си преднина до края, въпреки напрежението и някои неточности. Така тимът на селекционера Пекерман може да се класира за осминафиналите още днес, ако Япония не победи Гърция. 


Колумбийците започнаха по-активно, затруднявайки съперника с пресата си. В 6-ата мин. Куадрадо омекоти далечен пас за Гутиерес, но ударът с левия крак на център-нападателя бе в аут.

Малко по-късно Куадрадо бе изведен отдясно след многоходова комбинация, но халф-бекът на Фиорентина не успя да намери Гутиерес в наказателното поле.

Куадрадо и Хамес Родригес бяха най-активни в редиците на южноамериканците, на които няколко пъти изневери последният пас.

Отлична атака колумбийците изплетоха в 28-ата минута. Тогава Куадрадо изведе диагонално Родригес по левия фланг. Последният напредна и центрира ниско към Гутиерес. топката обаче дойде малко неудобна за център-нападателя и той изобщо не успя да я насочи към вратата на Бари.

Здрава битка се водеше в средата на терена. Съперниците влизаха твърдо и не се свеняха да извършват нарушения, особено африканците.

Като цяло колумбийците можеха да съжаляват повече, че резултатът на почивката бе 0:0, най-вече заради положението, когато Гутиерес не успя да засече ниското центриране на Родригес.

В състава на Слоновете най—много се стараеше Яя Туре, но той не срещна достатъчна подкрепа от съотборниците си. Жервиньо остана доста анонимен през първите 45 мин.

Двата отбора по нищо не промениха играта си в началото на второто полувреме. В 58-ата мин. обаче грешка на Армеро едва не позволи на Градел да се измъкне сам срещу вратаря Оспина. В последния момент опитният Йепес се хвърли на шпагат и до удар не се стигна.

В ответната атака Куадрадо бе изведен отдясно, надигра Бока и стреля от малък ъгъл, но вратарят на Кот д' Ивоар Бари леко докосна  топката, колкото да я отклони в гредата.

В 64-ата мин. Колумбия все пак поведе. Влезлият като резерва Дрогба не успя да опази Хамес Родригес при един корнер и колумбиецът засече с глава центриране на Куадрадо на близката греда, не оставяйки шансове на Бари – 1:0.

Котдивоарците реагираха като ужилени. В игра влезе Калу, а в следващите минути колумбийците буквално бяха натикани в собствения пеналт. Южноамериканците устояха при три поредни корнера, а вратарят им Оспина спаси изненадващ шут на Орие.

Именно когато изглеждаше, че африканците неминуемо ще изравнят, фатално сбърка Дие. Топката му бе отнета в центъра на терена, Гутиерес изведе резервата Кинтеро и той хладнокръвно я пусна покрай вратаря на Слоновете Бари към далечния ъгъл – 2:0!

Малко по-късно обаче Кот д'Ивоар се върна в мача. Абсолютно анонимният през втората част Жервиньо получи топката от Бока, премина двама съперници, нахлувайки в пеналта и матира Оспина с шут в близкия ъгъл – 2:1.

В следващите минути пред вратата на Колумбия вреше и кипеше. Оспина обаче не се даде за втори път.

Двубоят, който вървеше доста спокойно през първия един час, предложи невероятна драма след първия гол.

Двата съперника буквално изригнаха. Може да се каже, че Кот д'Ивоар надигра Колумбия, след като получи гол, но фаталната грешка на Серей Дие почти обрече Слоновете.

При една контра Кинтеро се опита да прехвърли вратаря на Кот д'Ивоар Бари от около 50 метра, но стражът на слоновете се върна навреме и отрази.

В продължението, дадено от рефера на мача Хауърд Уеб, централният защитник на Колумбия Йепес, който не веднъж и дваж се намесваше решително, едва не подари страхотен шанс на Дрогба, но вратарят Оспина внимаваше, стигна пръв до топката и изчисти в тъч.

 

КОЛУМБИЯ – КОТ Д'ИВОАР 2:1

1:0 Родригес 64

1:0 Кинтеро 70

2:1 Жервиньо 73

Колумбия: Оспина, Сунига, Сапата, Йепес, Армеро (72 Ариас), Санчес, Агилар (79 Мехия), Куадрадо, Родригес, Ибарбо (53 Кинтеро), Гутиерес

Кот д'Ивоар: Бари, Орие, Зокора, Бамба, Бока, Тиоте, Градел (67 Калу), Серей Дие 73 (Боли), Туре, Жервиньо, Бони (60 Дрогба)

 

Галерия от мача можете да видите ТУК.